У Києві обговорили протидію поширенню контрафактних книжок

У Києві обговорили протидію поширенню контрафактних книжок

Фото
Укрінформ
У Києві під час круглого столу обговорили протидію поширенню контрафактних друкованих книжок.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

У Києві обговорили протидію поширенню контрафактних друкованих книжок/Фото: МКІП

“Сьогодні, 23 квітня, з нагоди Всесвітнього дня книжок та авторського права у книгарні “Сенс” відбувся круглий стіл “Держава-видавці-маркетплейси: об’єднані в боротьбі з піратством у книговидавництві”, - йдеться у повідомленні.

У заході взяв участь т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв та представники МКІП.

“Окрім адміністративного реагування на факти піратства та незаконного ввезення книжок, необхідно виховувати у суспільства повагу до митця, до авторського права. Є певні позитивні тенденції. Зараз вони пов’язані передусім із медіапродуктом: усе більший відсоток українців передплачують фільми та серіали на легальних онлайн-платформах”, - зазначив Карандєєв.

Він також підкреслив, що проблема контрафакту та контрабанди має економічне підґрунтя, бо йдеться передусім про книгу як про товар. Тому доречно застосувати вже наявні механізми з інших галузей економіки для контролю за незаконним ввезенням книжкової продукції та піратством.

Т. в. о. міністра також зауважив, що потік контрабанди на даний час значно скоротився, порівняно з часом до повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Українці читають переважно фентезі та популярну психологію

За словами директорки Українського інституту книги Олександри Коваль, найбільшим викликом для видавничої сфери є контрафакт.

“Ми як Інститут книги зараз маємо хороший механізм, щоби на маркетпейсах могли відстежувати, чи торгують їхні клієнти легальними виданнями, чи ні. Ми маємо каталог “Книжки на ринку”, куди внесені всі легальні українські видання з їхніми легальними ISBNами”, - додала вона.

Директорка Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР-офісу) Олена Орлюк підкреслила, що видавнича галузь є важливою частиною креативних індустрій в Україні, яку потрібно розвивати. Тому варто напрацювати міжвідомчі механізми, аби протистояти контрабанді та піратству.

Начальник управління інтелектуальної власності та інновацій Міністерства економіки України Андрій Анісімов поінформував, що в межах євроінтеграції Україна підтримує ІР-діалог із країнами Європи, де, зокрема опрацьовуються питання контрафакту, контрабанди, захисту прав інтелектуальної власності, виплати роялті.

Зі свого боку, видавці акцентували на наявних проблемах на книжковому ринку. Зокрема піратські книжки завдають репутаційних та фінансових втрат видавництвам: часто під неякісним перекладом ставлять прізвище перекладача з книги-оригіналу, також покупці відмовляються від книжок офіційних видавництв, купуючи дешевші, хоча й менш якісні аналоги.

За словами фахівців, близько 70% продажів піратських книг відбувається на маркетплейсах, саме тому необхідні законодавчі норми, що б дозволили блокувати розповсюджувачів таких продуктів на онлайн-майданчиках.

Читайте також: Бібліотекарі наповнюватимуть українську Вікіпедію

Представники видавництв зауважили, що боротьба з контрафактними книжками, представленими на маркетплейсах, займає багато часу й не завжди приносить результат. Водночас самі видавництва не мають ресурсу на точкові реакції для протидії нелегальній продукції.

“Для боротьби з контрафактом на ринку існує не один спосіб. У більшості цивілізованих країн нові книги потрапляють у бібліотеки та книгарні одночасно. Якщо люди, які хочуть отримати книгу безплатно, зможуть це зробити в книгозбірні, то рівень передруку скоротиться. Також можна зобов’язати продавців, які поставляють продукцію на маркетплейси, мати касовий апарат та купувати ліцензію”, - зазначив в. о. президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Красовицький.

Як повідомляв Укрінформ, видавців запрошують подавати заявки на участь у Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві, який відбудеться з 23 по 26 травня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-