Карандєєв відвідав Художній музей в Одесі та зустрівся з діячами мистецтва

Карандєєв відвідав Художній музей в Одесі та зустрівся з діячами мистецтва

Фото
Укрінформ
В Одеському Національному художньому музеї пройшла зустріч т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислава Карандєєва з представниками мистецької галузі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Директорка ОХМ Катерина Кулай поінформувала т.в.о. міністра культури щодо стану будівель музею, які постраждали від ракетного удару 5 листопада 2023 року. Тоді ворожа ракета влучила у проїжджу частину за 4 метри від адмінкорпусу установи. Ця споруда постраждала найбільше. Наразі вибиті вікна у будівлі закрили фанерою, а стеля продовжує обвалюватися.

«Упродовж цього тижня ми передамо Вам документи на проведення протиаварійних робіт. Нас готовий підтримати міжнародний фонд ALIPH - виділити гроші на відновлення музею. Наразі вони вже сплатили нам дефектний акт. Ми плануємо провести протиаварійні та консерваційні роботи. Ми не йдемо шляхом ремонту та повного відновлення, адже розуміємо, що музей знаходиться неподалік від порту і руйнації можуть повторитися через обстріли портової інфраструктури», - сказала Кулай.

Адміністративна будівля, за словами директорки, буде відновлена до стану придатності для використання. Наразі 20 працівників музею, чиї кабінети тут знаходилися, вимушені працювати в основному корпусі.

Кулай також повідомила, що міжнародний фонд ALIPH підтримує музей в плані евакуації.

«У нас вже було 3 хвилі евакуації фондів. Плануємо ще четверту та п’яту», - додала вона.

Наразі в музеї проходять тимчасові виставки, виставляються приватні колекції.

Читайте також: На Одещині пошкоджені 123 культурні пам’ятки, з них 18 національного значення - МКІП

Попри те, що музей уже отримав статус Національного, через бюрократичні питання він ще не перейшов у підпорядкування МКІП. За словами Карандєєва, це питання буде вирішено найближчим часом, адже за таких умов музей зможе брати участь у різноманітних державних програмах з фінансування.

На зустрічі з представниками мистецької галузі Карандєєв подякував їм за працю та наголосив, що підтримка мистецтва під час війни є не менш важливою, ніж підтримка війська.

«Наші воїни на фронті борються за територіальну цілісність України. Діячі мистецтва виборюють духовну незалежність», - сказав Карандєєв.

Він вислухав побажання представників культурних установ Одеси та пообіцяв посприяти у їх вирішенні. Зокрема, йшлося про облаштування додаткових фондосховищ, вивезення колекцій за кордон на час війни та труднощі з виїздом артистів на гастролі.

Т.в.о. міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв відвідав Одесу / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, уряди Італії та України підпишуть меморандум про співпрацю, за яким Україна отримає 45 млн євро на проведення нагальних протиаварійних та консерваційних робіт у постраждалих об’єктах культурної спадщини охоронної зони ЮНЕСКО в Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-