В Одесі на честь Дня сміху в міському саду виступили актори театру «Маски»

В Одесі на честь Дня сміху в міському саду виступили актори театру «Маски»

Фото
Укрінформ
В Одесі на честь Дня сміху в міському саду виступили актори з комік-трупи «Маски».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами директора одеського театру «Маски» Бориса Барського, сьогодні актори вирішили провести так званий «економ-варіант» гуморини, свята, яке роками було однією з візитівок Одеси.

«Традиційно в Одесі день сміху святкували масштабно. В рамках фестивалю «Комідіада» центральними вулицями рухалася величезна колона автомобілів, в ній брали участь понад 150 клоунів. А зараз – економ-варіант. Але головне, щоб людям було весело та щоб вони не розучилися сміятися. Ми не маємо права дозволити себе поставити на коліна, а людей, які не втратили вміння сміятися, неможливо зламати. Давайте сміятися, бо вчорашнього дня вже немає, що буде завтра - невідомо, є лише сьогоднішній чудовий день», - розказав Барський.

Свято сміху тривало близько 30 хвилин. Актори співали, танцювали, читали жартівливі вірші, а також дарували білети на свої вистави.

В Одесі театр Маски провів невеличку Гуморину у міському саду / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

«Я дуже вдячна «Маскам», що вони не забувають про знакові дати для міста. Ми одесити пам’ятаємо 1 квітня, пам’ятаємо, як вулицями ходили люди у чудернацькому вбранні з розмальованими обличчями, як тут у міському саду бігали та сміялися діти. Дуже приємно відволіктися від війни. Важливо усвідомлювати, що життя триває і що війна не викреслила наше минуле», - зазначила одеситка Оксана.

Читайте також: В Одесі запустили фонтан на Театральній площі, він працюватиме за графіком

Гуморина - щорічне традиційне свято гумору та сміху в Одесі. Вперше Гуморина пройшла в 1973 році. Її засновниками вважають авторський колектив одеської команди КВК «Ділові люди». Перші Гуморини проходили зі святом на стадіоні і карнавальною ходою, парадом старих автомобілів і показом кінокомедій, самодіяльними концертами та концертами зірок естради, конкурсами карикатур і гумористичних фотографій. Тоді Гуморина була «святом вулиці» і вирізнялася стихійністю, що не могло не викликати реакції влади, а в 1976 році влада України і Одеси фестиваль заборонили. Фестиваль відродився наприкінці 80-х. В Одесу вже активно з'їжджалися, щоб погуляти центром і побачити парад, який проходив Дерибасівською та Приморським бульваром. У 2014 році Гуморину скасували через складну ситуацію в Україні. Великого параду не було, але вулицями міста пройшла «Комедіада», мініфестиваль від одеської комік-трупи «Маски». Вже в 2017 тисячі людей крокували центральними вулицями міста, приміряючи клоунські перуки та кумедні костюми. Тогорічне свято завершилося грандіозним концертом гурту «Гриби» на площі біля мерії. За часів пандемії у 2020-2021 роках Гуморину провели онлайн. 

У 2022 році, незважаючи на початок повномасштабного вторгнення, одесити все ж провели Гуморину-Джавіліну, центральним заходом якої став благодійний онлайн-марафон на підтримку ЗСУ.

У 2023 році на 50-річчя Гуморини одеситів вітали актори театру «Маски» та музиканти та оркестр Нацгвардії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-