Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

Фото
Укрінформ
Україні повернули вісім цінних предметів археології, незаконно вивезених до Нідерландів у березні минулого року. 

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

Ідеться про наконечники списів та стріл із різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.

Директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав артефакти посольству України.

“Це вісім різних культурних об’єктів, які виявили на кордоні. Хтось отримав їх в Україні, особа нам невідома. Артефакти були виявлені на нідерландському кордоні. Ми проконсультувалися з експертами з музею у Лейдені та дійшли висновку, що вони могли бути незаконно вивезені. Потім ми також проконсультувалися з експертами з Національного музею історії України, і вони підтвердили нашу підозру, що вони були вивезені незаконно. Тож ми з'ясували, що вони належать до культурної спадщини України. З цієї причини ми їх повертаємо Україні. Йдеться про старовинні предмети від римських часів до Середньовіччя. Ми бачимо, що під час війни чи конфлікту завжди знаходяться люди, які зловживають ситуацією, щоб купити чи, можливо, вкрасти артефакти. Тож ми дуже раді, що перехопили ці об’єкти. І можемо повернути їх законному власнику – Україні”, - сказав Рус в ексклюзивному коментарі Укрінформу.

Читайте також: За масштабами як у Другу світову: Ташева про вивезення росіянами культурних артефактів з України

Своєю чергою радник-посланник Посольства України в Нідерландах Анатолій Соловей наголосив, що повернення Україні археологічних артефактів є дуже символічним та важливим.

“Повернення Україні цих об’єктів культурної спадщини є важливою дією в контексті збереження української спадщини, а також символічною подією у контексті відновлення справедливості.

Росія веде геноцидну війну в Україні та намагається позбавити український народ самого права на існування. Російська пропаганда вже давно зайнята тим, що намагається переконати світ у тому, що української нації не існує. Тож передача сьогодні саме Україні цих артефактів – фактично зброї, руйнує ці російські токсичні наративи. Адже всі ці предмети були виготовлені руками предків українців, які сьогодні б'ються з агресором на полі бою”, - сказав Соловей.

Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Як повідомляється, минулого року ці предмети перехопили на нідерландській митниці. Слідство показало, що вони, імовірно, незаконно вивезені. Національний музей історії України цей висновок підтвердив.

У подальшому Інспекція інформації та спадщини взяла артефакти під охорону. Власник предметів, якому вони були адресовані, від претензій відмовився.

Раніше МКІП заявляло, що згадані артефакти є культурними цінностями України, які мають для держави історичне, наукове й етнографічне значення.

Читайте також: Скіфське золото Криму: повернення на батьківщину

Предмети були вивезені з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. У зв'язку з цим мають бути повернені до України й передані до колекцій державних музеїв.

Як повідомлялося, Україна і Нідерланди є учасницями Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону й запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.

Держави, які долучилися до конвенції, зобов’язані надавати одна одній допомогу в разі виявлення незаконно вивезених предметів та вживати відповідних заходів для їх повернення до країни походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-