Напередодні бієнале у Венеції Зеленська зустрілась з організаторами українського павільйону

Напередодні бієнале у Венеції Зеленська зустрілась з організаторами українського павільйону

Фото, відео
Укрінформ
Дружина Президента України Олена Зеленська напередодні бієнале у Венеції зустрілася з організаторами українського павільйону. Зустріч відбулася в Києві, у художній майстерні «Ательєнормально».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт глави держави.

Першу леді привітали комунікаційниця проєкту Ліза Корнійчук, художниця проєкту Катя Бучацька та куратори майстерні «Ательєнормально» Станіслав Туріна та Катерина Лібкінд. Вони розповіли про роботи, які будуть представлені в українському павільйоні.

Загалом тема українського павільйону пов’язана з інакшістю – через різноманітний особистий досвід війни, еміграції та соціальної інтеграції.

Зокрема, проєкт «Плетіння сіток» уособлює і реальну практику, і метафору. Зазвичай незнайомі між собою українці як на батьківщині, так і за кордоном збираються для спільної роботи – плетіння камуфляжних сіток, які захищатимуть людей і техніку від ворожих атак. Попри те, що ця практика зумовлена трагічними подіями та має виражену мету – давати користь усій країні, для багатьох вона може мати також терапевтичний ефект або ставати способом соціалізації. Проєкт досліджує, що означає бути інакшим як особистість чи група. У межах проєкту представлені лляні домоткані полотна – вироби традиційних практик ткацтва, характерних для української культури. Водночас полотна створюють тло для розповіді про особисті досвіди та глобальні катастрофи, що про них ідеться в інших роботах проєкту.

Робота «Цивільні. Вторгнення» Андрія Рачинського та Даніїла Ревковського створена із зібраних з відкритих джерел архівних відео, знятих мирними жителями до та під час вторгнення Росії в Україну. Аматорські відео, створені безпосередніми свідками подій, ризикують загубитися в безперервному потоці інформації та через постійну появу великої кількості нового контенту. Зібрані разом у єдине висловлювання, відео відображають досвід різних людей, а також слугують доказами злочинів російської армії.

Comfort Work Андрія та Лії Достлєвих іронічно досліджує стереотипи та очікування, які покладаються на біженців у Європі. У проєкті взяли участь спільноти українців, що зараз перебувають у Польщі, Німеччині та Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії. За участю місцевих професійних акторок та акторів українці й українки в ігровій формі спрямовують стереотипні уявлення на тих, хто їх створив.

Також уперше в історії участі України у Венеційській бієнале країна представить роботи нейровідмінних митців – людей із аутизмом і синдромом Дауна. 15 художників і художниць з інклюзивних мистецьких майстерень створюють проєкт «Щирі вітання» під керівництвом мисткині Каті Бучацької. Ці роботи – різні за формою побажання та привітання, адресовані як бієнале, так і глядачам виставки. Всі 15 учасників приїдуть у Венецію на відкриття, де спілкуватимуться з журналістами та гостями виставки. Факт присутності митців у Венеції – це заява про суб’єктність та агентність людей, яких стереотипно вважають слабкими. Нейровідмінні митці з країни у стані війни їдуть у Венецію не як жертви, які потребують співчуття, а як автори зі своїми творами, яким є що сказати та подарувати й бієнале, і артсвіту, і світовій спільноті.

Читайте також: У Києві презентували проєкт, який представить Україну на Венеційській бієнале

«Всі ми зараз «плетемо сітки». Хтось – буквально, створюючи маскувальний захист для ЗСУ. Хтось віртуально – створюючи нові зв’язки, об’єднуючись на новому місці чи навіть у нових країнах, щоб допомагати одне одному та країні. З російським вторгненням наш світ змінився, а інколи й зруйнувався. Але всі ми на своєму місці можемо «плести cітки» взаємодопомоги, робити свою роботу, підтримувати й надихати. І всі наші щирі побажання обов’язково здійсняться», – зазначила Зеленська.

Як повідомлялось, Венеційська бієнале була заснована в 1895 році. Національні павільйони вперше представили в 1907-му. Захід відбувається що два роки. Тема цьогорічної, 60-ї бієнале: Foreigners Everywhere («Іноземці скрізь»). Виставка присвячена темам переселення, корінних народів, мистецтва аутсайдерів та квір-мистецтва, а також діаспор та маргіналізованих груп.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-