У Парижі «cancel culture» не сприймуть - керівник представництва Українського інституту у Франції

У Парижі «cancel culture» не сприймуть - керівник представництва Українського інституту у Франції

Укрінформ
Французьке суспільство є чутливим до «хороших росіян» і прагне примирити їх з українцями. Водночас воно відчуває провину, що раніше «не помічало» Україну та заплющувало очі на сутність Росії.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив керівник представництва Українського інституту у Франції Іван Рябчий.

«Париж – це Вавилон, тут є абсолютно всі національності, всі культури, цивілізації, тож французи банально звикли, що все і всі співіснують», - каже Рябчий. За його словами, у Франції, «cancel culture» не пройде, вони цього не сприймуть - і не тільки тому, що це про російську культуру.

Тож доводиться пояснювати французам чутливі для українців речі щодо смертоносної для нас суті російської культури.

«Це така своєрідна натура французів, ментальність, ми не можемо її змінити, не можемо реагувати так гостро, як нам би хотілося. Тому кожного разу ми терпляче пояснюємо, чому ні, чому в даному випадку не може йтися про мир, братерство і так далі. Ми ж все таки говоримо про культурну дипломатію, тож маємо бути дипломатичні», - зауважив Рябчий.

Ще однією особливістю є те, що французьке суспільство дуже чутливе до «хороших росіян» і постійно старається «примирити» їх з українцями.

Водночас французи певною мірою відчувають провину. «Їм соромно за те, що вони, по-перше, не помічали Україну, а по-друге – за те, що вони, мабуть, все ж підозрювали, але закривали очі на те, чим є Росія. Я про це чую досить часто від колег», - ділиться керівник Українського Інституту у Франції.

Читайте також: Іван Рябчий, керівник представництва Українського інституту у Франції

Утім, на його думку, процес уже пішов у потрібному для нас напрямку. В Україну приїздять сучасні французькі письменники і діляться своїми враженнями. Наші митці отримали майданчик та можливість поширювати свою творчість у Франції. До того ж усе, що чинять росіяни в Україні, саме підриває їх репутацію.

«У них є тільки гроші зараз, тож вони можуть піти і купити, але авторитет вони остаточно втратили. Ніякі «харошиє рускіє» їх не врятують. Всі слов'янські студії у французьких вишах – усі хочуть запровадити щось українське», - резюмував Рябчий.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Франції відбулась урочиста церемонія відкриття представництва Українського інституту. На ній виступили, зокрема, перша леді України Олена Зеленська, держсекретар з європейських справ МЗС Франції Лоранс Бун, міністерка культури Франції Ріма Абдул Малак та генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-