У Ризі стартував «Артдокфест», в якому буде спецпрограма «Україна понад усе»

У Ризі стартував «Артдокфест», в якому буде спецпрограма «Україна понад усе»

Фото
Укрінформ
У столиці Латвії в п’ятницю ввечері стартував Міжнародний фестиваль документального кіно «Артдокфест», в основній конкурсній програмі якого представлені 6 фільмів з українською участю. Також буде спецпрограма з 7 стрічок «Україна понад усе».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Загалом Фестиваль складається з дев'яти програм. В основній конкурсній програмі Artdocfest Open візьмуть участь п’ять фільмів українського виробництва та про Україну чи про українських біженців – «Позиція», «Фото на пам'ять», «Туман», «Трохи чужа», «У дзеркалі заднього виду». Також буде одна стрічка з українською участю про катування опозиціонерів білоруськими силовиками – «Батьківщина».

В суботу, 2 березня весь день буде присвячений спецпрограмі «Україна понад усе». В історичному кінотеатрі Splendid Palace, а також кінозалі музею Zuzeum покажуть три повнометражні стрічки – «Архітектори надії: Перші кроки з відновлення України», «Повернення», «І вони говоритимуть про нас». Також глядачам представлять чотири фільми «короткого метру» (від 17 до 26 хвилин): «У російській окупації: страх, зрада та опір у Куп'янську», «Діти кордону», «Незламні: Історія опору», «Оглядаючись назад».

Фестиваль відкрився у п’ятницю ввечері в Splendid Palace прем’єрним показом латвійського фільму «Поднієкс про Поднієкса. Свідок часу». Картина розповідає про видатного латвійського режисера-документаліста Юріса Поднієкса. Його стрічка «Чи легко бути молодим?» (1987) стала міжнародною сенсацією, одним з головних кінохітів часів «перебудови та гласності» в СРСР. Потім вийшли стрічки Поднієкса про устремління латиського народу до незалежності - «Хресний шлях» (1990) «Кінець імперії» (1991). Поднієкс трагічно загинув у 1992 році, пірнаючи з аквалангом.

Відкриваючи Фестиваль, його засновник і президент Віталій Манський представив журі основної конкурсної програми Artdocfest Open, а також двох профільних – Baltic Focus і ArtdocNet. Стати членом журі в Baltic Focus запросили відомого українського кіно- та театрального критика Дмитра Десятерика.

Читайте також: Перший фестиваль документального кіно Cinema for Victory визначив переможця

«Переходячи в третій рік нещадної та злочинної війни Росії насамперед проти України, але за великим рахунком проти цивілізованого світу, ми робимо наш фестиваль дзвоном, який сповіщає світ про загрози», - підкреслив Манський на відкритті Артдокфесту-2024.

Фестиваль триватиме до 8 березня. Тоді ж будуть названі лауреати.

Як повідомляв Укрінформ, на кінофестивалі Артдокфест 2023 року в Ризі відзначили два українських фільми - «Ми не згаснемо» та «Будинок зі скалок».

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-