В Україні створять спеціальний реєстр культурних обʼєктів, які знищила чи пошкодила Росія

В Україні створять спеціальний реєстр культурних обʼєктів, які знищила чи пошкодила Росія

Укрінформ
Усі постраждалі внаслідок російської агресії обʼєкти культурної спадщини внесуть до спеціального держреєстру для визначення розмірів компенсацій від Російської Федерації.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час міжнародної конференції United for Justices. United for Heritage, передає кореспондент Укрінформу.

«Важливо ретельно і правильно оцінити збитки і втрати у сфері культури», - відзначив очільник уряду.

За його словами, ця інформація складе основу доказової бази для міжнародних судових інституцій.

«Тому всі знищені або постраждалі внаслідок російської агресії обʼєкти культурної спадщини внесуть до спеціального державного реєстру. Він буде одним із інструментів визначення розмірів компенсацій від Російської Федерації», - зазначив Прем'єр-міністр.

Фото: Денис Шмигаль / Телеграм

Шмигаль акцентував, що всі повинні чітко розуміти, що Росія чинить воєнні злочини, реалізує геноцид українців не лише через фізичне знищення, але й через позбавлення національної спадщини, національної пам'яті, спадку предків, символів та ідентичності, «і тому тема культурного геноциду має бути зафіксована в акті звинувачення Російської Федерації за злочин агресії проти України».

«Кожне варварство щодо культурних об'єктів, щодо нематеріальної спадщини має бути компенсовано за рахунок російських активів або за рахунок прямих репараційних виплат. Усе вкрадене повинно повернутись додому. Ми більше не дозволимо Росії безкарно і системно грабувати наші культурні, національні багатства», - заявив він.

Як наголосив Прем’єр-міністр, світу потрібен прецедент покарання за вандалізм і дикунство у сфері культури. Це матиме величезне значення для всього людства, для захисту і збереження надбання нашої цивілізації, у всіх частинах світу та на всіх континентах.

Читайте також: Внаслідок війни втрати у секторі культури та туризму склали $19,6 мільярда - Шмигаль

«Вірю, що справедливість обов'язково переможе. Разом зробимо для цього все можливе», - резюмував урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні понад 900 об’єктів культурної спадщини пошкоджено внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

На фото - знищений росіянами музей Шухевича у Львові (Андрій Садовий / Фейсбук)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-