В Американському домі презентували роботи сучасних митців про війну

В Американському домі презентували роботи сучасних митців про війну

Фото
Укрінформ
У Києві до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Американський дім презентував роботи сучасних митців, які зображують та рефлексують на тему війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Зазначається, що Американський дім презентував роботи сучасних митців спільно з Програмою імені Фулбрайта в Україні та Спілкою митців війни й за підтримки МКІП.

«Для мене велика честь бути тут сьогодні, щоб відзначити роботу цих чудових митців і всіх вас. І це привілей для мене – підтримувати Україну в той час, як ви бороните себе і свою культурну ідентичність від жорстоких нападів Росії», – зауважила Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Кожна робота виставок «Україні. Війна та опір» та «Мистецтво з уламків війни» відображає унікальний досвід, який виростає з проживання найтемніших часів й найглибших емоцій. Експонати цієї виставки є віддзеркаленням особистих переживань та відчуттів, які передають стійкість і силу українського народу, їхнього героїзму та спротиву.

Своєю чергою т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв подякував послу, уряду США та всьому американському народу за розуміння проблем України та практичну допомогу.

«Ми тішимося з того, що допомога йде не тільки у вигляді зброї і коштів на збереження нашої життєдіяльності. Сьогодні ми маємо потужну підтримку саме в гуманітарній сфері. Робота, яка здійснюється сьогодні Американським домом в Києві та іншими інституціями, в напрямку публічної та культурної дипломатії є свідченням цього», - зауважив очільник МКІП.

За його словами, кожен український патріот, громадянин на своєму місці прагне внести свій потужний внесок в перемогу. Це роблять і художники, у свій особливий спосіб вони формують так званий дух опору.

Так, виставка «Мистецтво з уламків війни» – це нове мистецтво зі зламаних елементів. В основі кожного осколка снаряда, кожного шматка танка чи уламка ракети лежить не лише історія конфлікту, але й можливість відродження. Проект WAU втілює цю філософію трансформації: із залишків війни народжується мистецтво. З інструментів знищення народжується українське відродження.

Спілка митців війни – це команда унікальних митців з усієї України, яких об’єднує єдине бачення, перетворити знаряддя руйнування на виразники краси, миру та надії. Своїм мистецтвом вони не лише дають друге життя цим зруйнованим війною фрагментам, а й демонструють стійкість людського духу та ідею про те, що творення може подолати руйнування.

На виставці представлені роботи Володимира Балибердіна, Стаса Кадочнікова, Івана Стецюка і Сергія Демченка.

Виставка «Україна. Війна та опір» – це роботи американських та українських фотографів, стипендіатів Програми академічних обмінів імені Фулбрайта.

Із початком війни Росії в Україні декілька українських та американських фотографів та фотографок, стипендіатів Програми імені Фулбрайта опинилися в епіцентрі історичних подій. Вони змогли зняти трагічні та героїчні, руйнівні та сповнені надії моменти життя в Україні. Більшість фотографій було відзнято після повномасштабного вторгнення, хоча деякі роботи датуються ще 2014 роком, коли Росія вперше напала на Україну та захопила Крим.

На виставці представлені роботи стипендіатів Джен Блатті, Олексія Фурмана, Брендана Гофмана, Сергія Коровайного, Йосипа Сивенького, Еміне Зіятдінової та Оксани Парафенюк, колишньої співробітниці Програми імені Фулбрайта в Україні.

Читайте також: Діти України під час війни: у Раді Європи відкрилася фотовиставка «Світанок»

Як повідомляв Укрінформ, на Майдані Незалежності у Києві відкрили фотовиставку «Майдан Січ. Так почалася війна».

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-