Україна та США співпрацюватимуть у розслідуванні злочинів РФ проти культурної спадщини

Україна та США співпрацюватимуть у розслідуванні злочинів РФ проти культурної спадщини

Укрінформ
Україна та США розроблять стратегію співпраці щодо розслідування злочинів Росії проти української культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час зустрічі т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва з представниками Федерального бюро розслідувань США, інформує пресслужба МКІП.

«Коли ми повернули Херсон та зайшли в музейні установи, зокрема у Херсонський художній музей, ми побачили, що з 13 тисяч експонатів там залишилося лише три. Що відбувається на територіях, які, на жаль, окуповані вже 10 років, ми можемо тільки здогадуватися. Статус майже 85 тисяч цінностей культури невідомий», - зазначив Карандєєв під час зустрічі.

Він висловив вдячність уряду США й усім американцям за багаторічну співпрацю та системні зусилля щодо збереження культурної спадщини України, а також за повернення минулого року 14 викрадених українських історичних цінностей.

«Ми знаємо, що ви можете нам допомогти, і не тільки на території США. Важливо, щоб у разі вивезення наших цінностей з території Росії, митні служби по всьому світу були обізнані й належним чином реагували. Ми розраховуємо на вашу підтримку», - додав т.в.о міністра.

Як зазначається, наразі Україна працює над оцифруванням музейного фонду та створенням електронних реєстрів музейних цінностей. Під час обговорень представники ФБР висловили готовність разом із українськими чиновниками захищати та берегти культурну спадщину України в умовах конфлікту, а також надавати допомогу.

Сторони домовились співпрацювати щодо виявлення фактів злочинів РФ проти культурної спадщини України, їх документування, а також щодо вивчення американського досвіду українськими фахівцями. Зокрема, країни поєднають зусилля задля повернення українських культурних цінностей відповідно до норм міжнародного законодавства.

Читайте також: Костін обговорив із представниками ФБР захист українських культурних цінностей

Команда ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва - спеціалізована група, яка займається протидією злочинам, пов’язаним з мистецтвом, включаючи злочини проти культурної спадщини. З 2004 року команда спеціалізується на боротьбі з мародерствами під час збройних конфліктів, масовими злочинами.

Як повідомлялося, внаслідок російської агресії в Україні постраждали 902 пам’ятки культурної спадщини.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-