У Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва

У Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва

Фото
Укрінформ
У Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва «Меркурій» (ЦІММ), де зібрали понад 400 робіт живопису, скульптури та інсталяцій відомих митців ХХ століття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У цій експозиції ми зібрали кількасот знакових зразків українського мистецтва, створених за останні сто років. Наш прем’єрний проєкт «Ретроспектива інтелектуального мистецтва України» на прикладі малярства, скульптури та інсталяцій має на меті розкрити історію креативних зрушень у мисленні українців та, сподіваюся, зруйнувати багато стереотипів про українське мистецтво ХХ століття. Це не означає, що ми зібрали тут усіх митців України, яких вважаємо інтелектуальними, але ми поставили основні маркери і надалі будемо продовжувати цю справу», - зазначив під час відкриття артдиректор ЦІММ Богдан Мисюга.

Експозиція дебютного проєкту поділена на п’ять періодів: мистецтво індивіда, мистецтво прогресу, мистецтво моральної опозиції, мистецтво цинічного дискурсу та мистецтво дієвих інтелектуалів. У виставкових залах, площею понад 1000 кв. м зібрано близько 400 робіт українських митців.

У Львові відкрили Центр інтелектуального мистецтва / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

За словами Мисюги як куратора виставкового проєкту, основний задум експозиції - показати глядачам процеси, що відбувалися в українському мистецтві впродовж багатьох десятиліть поспіль.

На виставці представлено твори Якова Гніздовського, Марії Примаченко, Карла Звіринського, Євгена Лисика, Алли Горської, Федора Тетянича, Костянтина Зоркіна, Сергія Якуніна, Олекси Фурдіяка, Альфреда Максименка, Анатоля Степаненка, Алли Гончарук, Миколи Трегуба, Романа Жука, подружжя Ганни Куц й Віктора Довгалюка та багатьох інших.

Читайте також: У Києві презентували книгу Павла Романюка про Революцію гідності

У Центрі інтелектуального мистецтва «Меркурій» спочатку діятиме постійна експозиція, а згодом відбуватимуться ротації виставкових проєктів, будуть проводитися наукові конференції та презентації українських творів за кордоном.

З нагоди відкриття новий артпростір має і благодійну мету: відвідувачі можуть долучитися до неї, придбавши благодійний квиток чи особливий мерч, або взявши участь у спеціальній кураторській екскурсії. Кошти спрямовують на протезування українських військових в Національному реабілітаційному центрі «Незламні» (Unbroken). Збір триватиме впродовж трьох місяців з моменту відкриття.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові відбулася презентація унікальних музейних та приватних колекцій, які складали фонд Наукового товариства імені Тараса Шевченка (НТШ) до його ліквідації радянською владою у 1940 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-