На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути державі пам’ятку археології доби бронзи та заліза

На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути державі пам’ятку археології доби бронзи та заліза

Укрінформ
На Миколаївщині прокуратура через суд вимагає повернути у державну власність пам’ятку археології доби бронзи та заліза.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Новоодеський районний суд відкрив провадження за позовом Миколаївської окружної прокуратури про повернення державі пам’ятки археології місцевого значення – курганної групи № 2, що є поховальним пам’ятником, датованим добою бронзи та заліза IV тис. до н. е. – I тис. н.е., та земельної ділянки, на який він розташований", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що спірну земельну ділянку на території Новоодеського району ділянку з розташованим на ній курганом на початку 2000-х років незаконно передано у приватну власність. Територія пам’ятки не була виділена у державному акті на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо неї не визначалися.

Таким чином, відведення у приватну власність земельної ділянки з розташованою на ній пам’яткою археології супроводжувалось фактичною незаконною зміною цільового призначення цієї ділянки всупереч вимогам ч. ч. 1, 2 ст. 20, ст. 122 ЗК України із земель історико-культурного призначення на землі сільськогосподарського призначення.

Читайте також: «Паспорт твоєї ідентичності»: Спілка археологів запустила інформаційний проєкт

В подальшому ділянка з розташованим на ній курганом була успадкована іншою особою та продовжує перебувати у приватній власності.

Водночас, відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам’ятки археології, а також землі, на яких розташовані такі пам’ятки, не можуть перебувати у приватній власності.

Як повідомлялося, на Миколаївщині державі повернули чотири кургани епохи пізньої бронзи та раннього заліза.

Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-