Україні треба майже $9 мільярдів на відновлення туризму та культурних об'єктів - AP

Україні треба майже $9 мільярдів на відновлення туризму та культурних об'єктів - AP

Укрінформ
Україна потрібно буде близько 9 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття для відновлення культурних об'єктів та туристичної галузі через збитки, завдані РФ.

Про це повідомляє Associated Press, передає Укрінформ.

Зазначається, що за оцінками агентство ООН з питань культури ЮНЕСКО, взаємопов'язані культурний і туристичний сектори країни втратили понад 19 мільярдів доларів доходу через повномасштабне вторгнення. Агентство заявило, що бойові дії пошкодили 341 культурний об'єкт по всій Україні, зокрема в Києві, Львові та Одесі.

За оцінками агентства, загальна вартість руйнувань цих культурних об'єктів, а також тисяч інших "культурних цінностей" по всій країні становить близько 3,5 мільярдів доларів.

"Одеський кафедральний собор є одним із прикладів об'єкта, який зазнав серйозних пошкоджень", - сказала К'яра Децці Бардескі, голова офісу ЮНЕСКО в Україні.

ЮНЕСКО заявила, що навмисне руйнування об'єктів культурної спадщини, в тому числі релігійних споруд та артефактів, може бути прирівняне до воєнного злочину.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 23 липня 2023 року російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки були пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Рятувальникам та священнослужителям вдалося врятувати деякі ікони, у тому числі Касперовську ікону Божої матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

Читайте також: У Раді створюють робочу групу щодо захисту культурної спадщини - Шуляк

Італія та ЮНЕСКО підписали угоду щодо виділення коштів на ремонт Спасо-Преображенського собору в Одесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-