Львівська облрада проголосувала за відновлення музею Романа Шухевича у воєнний час

Львівська облрада проголосувала за відновлення музею Романа Шухевича у воєнний час

Укрінформ
За рішенням Львівської обласної ради, Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича потрібно відбудувати та розвинути сучасний музейно-меморіальний простір вже зараз, не чекаючи завершення війни.

Про це у Фейсбуці повідомляє Львівська обласна рада, передає Укрінформ.

Зазначається, що 6 лютого депутати Львівської обласної ради обговорили та підтримали рішення «Про відбудову Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича та забезпечення захисту музейних установ і місць національної пам’яті Львівщини в умовах воєнного стану».

Як розповів директор Львівського історичного музею, сектором якого є музей Шухевича, Роман Чмелик, напрацьовано кілька варіантів відбудови і розвитку музею. За його словами, різні пропозиції обговорювалися на профільній комісії обласної ради, у департаменті культури військової адміністрації, а також на зустрічі з представниками обласної та міської влади, благодійниками, які готові фінансово долучитися, родини, експертного кола.

«За побажаннями родини Шухевича, мешканців Білогорщі є ідея відбудувати точну копію садиби Романа Шухевича. Можна також у перспективі розбудувати цю музейну установу і спорудити навпроти сучасний комплекс, оголосивши міжнародний конкурс, про постать Романа Шухевича з оновленими експозиціями, залученням сучасних технологій, які пристосовані для людей з інклюзивними потребами», - зазначив Чмелик.

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета повідомив, що комісійно депутати відвідали місце атаки на музей у Білогорщі та наголосив: «Це був цільовий удар країни-агресора по місцю останнього бою Романа Шухевича. Ми маємо зробити усе для того, аби відбудувати музей, щоб про постать Шухевича та історію його родини знали в усьому світі. Тут має постати місце пам’яті про нашу національно-визвольну боротьбу».

Читайте також: З-під завалів музею у Львові дістали фортепіано, на якому грав Шухевич

Відповідно до рішення обласної ради, військова адміністрація спільно з Львівським історичним музеєм, обласною та міською радами мають напрацювати концепцію відбудови та вжити заходів для відновлення і збереження Музею генерал-хорунжого Романа Шухевича, розробити план розвитку музейно-меморіального простору.

Також депутати звертаються до військової адміністрації вжити заходів щодо забезпечення захисту музейних установ та місць національної пам’яті Львівщини від терористичних ударів країни-агресора.

Як повідомляв Укрінформ, донька Романа Шухевича Марія Трильовська-Шухевич закликає відбудувати знищений Росією 1 січня цього року музей вже зараз, а не чекати до завершення війни. З таким проханням вона звернулася до депутатів Львівської обласної ради під час ХХІ позачергової сесії.

У день народження Степана Бандери росіяни знищили музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі у Львові. У повністю зруйнованому внаслідок російської дронової атаки в музеї дивом вціліло погруддя Шухевича авторства Михайла Черешньовського.

Згодом міська рада Львова повідомила, що оголосить архітектурний конкурс для відбудови музею командира УПА Романа Шухевича в Білогорщі, але будівельні роботи розпочнуться після завершення війни, оскільки зараз кошти потрібні для армії.

Фото: Фейсбук Андрія Садового

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-