Україна та Естонія підписали меморандум про повернення 274 археологічних артефактів

Україна та Естонія підписали меморандум про повернення 274 археологічних артефактів

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики підписало меморандум із Міністерством культури Естонії про повернення 274-х незаконно вивезених з України археологічних артефактів, які конфіскували естонські правоохоронці під час спроби ввезення їх на територію країни.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ.

«За час повномасштабного вторгнення росіяни викрали з окупованих українських територій тисячі археологічних артефактів. ... кожне повернення вкрадених предметів додому є вкрай важливим: це й поповнення нашої матеріальної культурної спадщини, і внесок у відновлення справедливості», — сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Зазначається, що від імені МКІП документ підписав посол України в Естонії Максим Кононенко, з естонської сторони — міністр культури Естонської Республіки Хейді Пурга. Посол з особливих доручень МЗС Ігор Осташ передав меморандум Карандєєву під час зустрічі.

У 2018 році поліція та прикордонна служба Естонії успішно завадили незаконному ввезенню на територію країни низки археологічних артефактів. Серед них — 274 предмети, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від V–IV ст. до н. е. до VII–X ст. н. е. і є частиною культурної спадщини України. Зокрема, колекція срібних і золотих монет, золоті намистини та інші ювелірні вироби.

Читайте також: Естонія передасть Україні 274 археологічні артефакти - МКІП

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв разом з послом України в Естонії Максимом Кононенком та послом з особливих доручень Міністерства закордонних справ Ігорем Остапенком обговорили питання передачі українських археологічних артефактів з Естонії.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-