У Києві відбувся вечір пам'яті письменника Василя Фольварочного

У Києві відбувся вечір пам'яті письменника Василя Фольварочного

Укрінформ
У столиці відбувся вечір пам'яті відомого письменника, заслуженого діяча мистецтв України Василя Фольварочного.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, вшанування пам'яті відбулось в Національному літературному музеї.

На заході були присутні письменники і громадські діячі, друзі, знайомі та рідні Фольварочного.

«Василь Фольварочний - це потужний письменник, поет, драматург, прозаїк, людина, яка себе реалізувала у громадсько-політичному житті. Він був надзвичайно вибуховим, у нього була надзвичайно потужна енергетика. Серед письменників багато талановитих, але не так багато людей, які орієнтуються в житті, знають, як рухатися і які рішення приймати у тій чи іншій складній ситуації. Василь Фольварочний дуже чітко орієнтувався у будь-якій ситуації», - сказав український громадський діяч, публіцист, поет Михайло Сидоржевський.

Дружина письменника Тетяна Фольварочна зазначила, що її чоловік залишив по собі великі скарби - безліч чудових творів.

«Є пам'ять про великого українця, про мого чоловіка, про людину, яка зробила дуже багато для України, українців. Він був справжнім українцем і любив все українське - борщ, вишиту сорочку, дорогу до мами на Тернопільщину. У нього було так багато любові до всього. До літератури, до пісень. Цієї любові було так багато, що її вистачало на нас усіх», - зауважила дружина письменника.

У рамках вечора відбулась презентація останньої книги автора «Син церкви - син України». Це роман-сповідь, який розповідає про особистість великого українця, патріота рідного народу, глави Української греко-католицької церкви, Галицького патріарха Йосипа Сліпого, який не зламався за 18 років каторги в більшовицьких концтаборах і був борцем за права свого народу.

У своїй праці Фольварочний використав архівні документи, що стосуються Йосипа Сліпого та його церкви, яку більшовицький режим прагнув знищити.

Читайте також: В Укрінформі згадували письменника-фантаста Литовченка і його творчість

На вечорі пам'яті був присутній уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він поділився своїми враженнями від книги «Син церкви - син України».

«Ця книга з'явилася, сповіщаючи нас про велику людину, про славного українця, про блаженнішого Йосипа Сліпого. Він був сином церкви, сином України, залишався вірним своїй культурі, своєму народові, боровся за визнання своєї церкви, мови, боровся проти російської підступної машини. Зберігати українську церкву від окупації радянською владою - це про героїзм. Залишатися вірним самому собі в ув'язненні, досліджувати історію української церкви, намагатися передавати короткі записки до Папи Римського і благати про допомогу України - це про жертовність», - зазначив Кремінь.

Український громадський і політичний діяч, народний депутат ВР VII скликання Михайло Апостол додав, що це не просто книга, це сповідь, і це не тільки книга про Йосипа Сліпого, а й про історію Галичини.

Як повідомлялося, Василь Фольварочний - відомий в Україні та за її межами поет, прозаїк, драматург, член Національної спілки письменників України, заслужений діяч мистецтв України. Автор роману-епопеї «Симон Петлюра» у п’яти книгах (2009-2014), роману «Хрещеники Сталіна» (2012) і роману-сповіді «Розчахнута душа» (2014). Помер 4 лютого 2022 року у Києві.

Фото з сайту viatel.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-