У Харкові відкрилася виставка Гамлета Зіньківського «Незавершений 2023-й»

У Харкові відкрилася виставка Гамлета Зіньківського «Незавершений 2023-й»

Фото
Укрінформ
У "ЄрміловЦентрі" відкрилася виставка харківського художника Гамлета Зіньківського.

Як передає кореспондент Укрінформу, "Незавершений 2023-й" - це графічний щоденник із 365 робіт, створених у минулому році. Головний принцип щоденника - один малюнок кожного дня.

"Добре, що на початку проєкту не використав популярне тоді формулювання "рік Перемоги". Війна триває, забираючи, вбиваючи кращих. Кожен малюнок недороблений, незавершений, ніби рік без одного дня. Занадто багато бійців уже ніколи не зайдуть у мій дім, на мою маленьку кухню. Здається, що якась частка мене назавжди залишиться у 2023-му, а решта мене до кінця днів буде боротись зі Злом", - цитують організатори Гамлета в анонсі виставки.

Директорка "ЄрміловЦентру" Наталія Іванова в коментарі агентству зазначила, що незважаючи на потужну волонтерську та громадську роботу, створення вуличних робіт, художник продовжує проєкт "365", встигає малювати.

"У Гамлета відбувається свій діалог з містом, з харків'янами. Ця виставка, мені здається, має не лише художній та естетичний зміст, а й має вже історичну цінність, тому що це все - наші емоції, реакції на ті події, які відбуваються в країні, в Харкові. Зрозуміло, що в ній багато особистого досвіду, художник транслює своє сприйняття, але ми всі це зараз відчуваємо. Мистецтво Гамлета зрозуміле. Кожен з нас може співставити свій власний досвід з досвідом художника", - сказала Іванова.

Виставка триватиме до 3 березня (пл. Свободи, 4; вівторок - неділя, 12:00 - 19:00). Вхід вільний.

У Харкові відкрилася виставка Гамлета Зіньківського «Незавершений 2023-й» / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Як повідомлялося, Гамлет Зіньківський – стріт-артхудожник, графік, роботи якого стали візитівкою його рідного Харкова. Роботи митця мають свою впізнавану графічну манеру та характерні авторські підписи, які доповнюють чи розкривають суть зображеного.

Читайте також: У Києві презентували книгу «Сторозтерзаний ворогом Харків. 2022-2023. Фотосвідчення Вадима Бєлікова»

Після повномасштабного вторгнення РФ художник створив кілька десятків нових робіт у Харкові. Їх він розміщував на розбитих російськими обстрілами будівлях, забитих фанерою вікнах. Художник активно займається волонтерською діяльністю, зокрема допомагає підрозділу НГУ «Хартія».

Проєкт Зіньківського «365» триває понад 10 років (2013 рік – виставка «Щоденник. 2013», 2015 – «Полароїди», 2017 – «7-е правило», «2019» – «365»), 2021 – виставка з 365 робіт під назвою «⅔» (саме така пропорція паперу, на якому вівся графічний щоденник). 26 грудня 2022 року Гамлет Зіньківський у коментарі Укрінформу розповів, що з січня 2023-го почне шостий проєкт «365».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-