На Київщині та Чернігівщині проєкт «КІНОподорожі» показав фільми про історичних діячів

На Київщині та Чернігівщині проєкт «КІНОподорожі» показав фільми про історичних діячів

Укрінформ
У межах культурно-просвітницького проєкту «КІНОподорожі» у 2023 році у громадах Київщини та Чернігівщини відбувалися покази документальних фільмів, присвячених видатним діячам української історії.

Про це організатори розповіли на пресконференції в Укрінформі.

Як зазначалося, «КІНОподорожі» — спільний проєкт ГО «Сучасне українське кіно» (СУК) і студії «ВІАТЕЛ». Він мав на меті сприяти культурному відновленню у громадах Київщини та Чернігівщини, що постраждали від російських загарбників. Фільми, які демонструвалися, виробила студія «ВІАТЕЛ» у межах проєкту «Гра долі».

«Головним у цьому проєкті, звичайно, було спілкування з глядачами. Тому ми намагались їздити в ті міста і ті музеї, спільно з якими колись знімали фільми про видатних діячів, і залучати до спілкування глядачів, які могли висловити своє ставлення до цих фільмів, своєї історичної спадщини і могли таким чином зрозуміти, наскільки важлива для нас наша історична спадщина», — розповіла координатор проєкту, директор студії «ВІАТЕЛ» Галина Криворчук.

На її переконання, українське суспільство має знати про своїх героїв, спадщину і минуле, адже передусім це допомагає «опиратися тій ментальній агресії, яку несе так званий «русский мир».

Ведуча «Гри долі» Наталія Сопіт уточнила, що у межах проєкту у громадах Київщини і Чернігівщини демонструвалися фільми про акторку Марію Заньковецьку, письменників Михайла Коцюбинського і Миколу Гоголя, колишнього генерального секретаря військових справ УНР Симона Петлюру тощо.

Покази організували в містах, пов’язаних із видатними українськими діячами, зокрема в Чернігові, Ніжині, Прилуках, Ірпені. Після сеансу з глядачами проводили розмови про ментальне здоров’я, національну ідентичність, опір гібридній війні та її наслідкам.

Проєкт «КІНОподорожі» реалізовано в межах програми «Культура та ідентичність» за фінансової підтримки урядів Великої Британії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії, Канади та США.

Як повідомлялося, «Гра долі» - телевізійний серіал про історії життя і кохання видатних українців від давніх часів до XX століття. Історія проєкту розпочалася у 2005 році, він налічує понад сто епізодів. Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Упродовж років команда студії «ВІАТЕЛ» їздила у міста і селища України, щоб дослідити запасники і сховища, музеї і заповідники, бібліотеки і архіви, на основі яких створено понад 100 епізодів серіалу «Гра долі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-