На Рівненщині у державну власність повернули Білівське городище

На Рівненщині у державну власність повернули Білівське городище

Укрінформ
На Рівненщині у державну власність повернули Білівське городище - пам’ятку археології національного значення.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Рівненська обласна прокуратура.

«Рішенням господарського суду Рівненської області задоволено позовні вимоги Рівненської окружної прокуратури та зобов’язано орган місцевого самоврядування повернути державі земельну ділянку історико-культурного призначення вартістю 38,5 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, йдеться про відоме на Рівненщині Білівське давньоруське городище, яке вже стало туристичним магнітом для любителів ландшафтів і фотографій. Це пам’ятка археології національного значення, розташована на території Зорянської громади, неподалік села Білів.

У прокуратурі розповіли, що як об’єкт історії та культури Х – ХI ст. городище перебуває під особливою охороною держави, а землі під ним не підлягають передачі з державної до комунальної або іншої форми власності. Проте, попри законодавчу заборону, на підставі матеріалів інвентаризації земельну ділянку площею 1,8 га, яка знаходиться в межах охоронної зони пам’ятки, віднесено до земель сільськогосподарського призначення державної власності та безпідставно передано із державної у комунальну власність громади.

Тому, щоб недопустити знищення пам’ятки археології у результаті обробки земельної ділянки, окружна прокуратура звернулася до суду з відповідним позовом.

Читайте також: Унікальний курганний могильник на Закарпатті мають внести у Держреєстр пам’яток - рішення суду

Підкреслюється, що заходи щодо фактичного повернення землі на користь держави будуть вжиті після набрання судовим рішенням законної сили.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховному Суді відстояли статус об’єкта культурної спадщини будівлі, що входить до палацового комплексу князів Любомирських у Рівному.

Фото: Роман Маленков, Україна Інкогніта

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-