У Чернівцях провели перформанс до 100-річчя Сергія Параджанова

У Чернівцях провели перформанс до 100-річчя Сергія Параджанова

Укрінформ
У Чернівцях у музеї просто неба до 100-річного ювілею Сергія Параджанова організували перформативні читання кіносценарію "Тіней забутих предків".

Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна рада, передає Укрінформ.

"Час амбасадора трьох культур - української, вірменської та сакартвело, представника "шістдесятників" і хвилі українського поетичного кіно. ЮНЕСКО оголосила 2024-й роком режисера Сергія Параджанова. Із нагоди 100-літнього ювілею геніального творця стрічок у Чернівецькому обласному музеї архітектури та побуту в рамках проєкту "Театр просто неба" відбулись перформативні читання кіносценарію "Тіней забутих предків" (діалоги)", - йдеться у повідомленні.

Втілили задум у життя актори народного драматичного театру імені Григорія Агєєва та арт-проєкту "Театр на Перехресті". Режисером дійства став Іван Данілін.

"Автентика старої церкви початку ХІХ століття, колоритні гуцульські співанки, старовинний одяг акторів, лаконічність вибудованих реплік, справжні голоси Івана й Марічки – все це дозволило зануритись у магічний світ краси та багатства Гуцульщини, так майстерно відзнятих Сергієм Параджановим у фільмі", - додали в обласній раді.

Читайте також: Українська художниця провела у Берліні перформанс у пам'ять про жертв Голодомору

Радянський, український та вірменський кінорежисер, сценарист, композитор Сергій Йосипович Параджанов народився 9 січня 1924 року у Тбілісі. Він є одним із представників хвилі українського поетичного кіно. Започаткував в українському образотворчому мистецтві жанр колажу, який створював на засадах концептуалізму, хоча за життя ці твори перебували в андеграунді, і на виставках з'явилися лише по смерті художника.

Параджанов відомий як режисер кінострічки «Тіні забутих предків», заснованої на однойменній повісті Михайла Коцюбинського, яка посідає перше місце у списку 100 найкращих українських фільмів. Народний артист УРСР. Політв'язень (1973—1977).

Читайте також: Фільм «20 днів у Маріуполі» потрапив у лонглист кінопремії BAFTA

У 1990 році отримав звання народного артиста УРСР (посмертно), а у 1991 році — Державну премію України ім. Т. Шевченка (посмертно).

Раніше Укрінформ повідомляв, що Національна комісія з реабілітації поновила добре ім'я Сергія Параджанова.

Фото: Чернівецька облрада, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-