Раннє зображення Мікі Мауса стало суспільним надбанням у США через 95 років

Раннє зображення Мікі Мауса стало суспільним надбанням у США через 95 років

Фото
Укрінформ
Мультиплікаційний герой Мікі Маус із 1 січня 2024 року став суспільним надбанням у США - сплив термін охорони авторського права на мультфільм «Пароплавчик Вілліпро» кінокомпанії Disney, де цей персонаж з'явився вперше.

Про це повідомляє BBC, передає Укрінформ.

«Пароплавчик Вілліпро» - чорно-білий короткометражний мультфільм 1928 року з ранніми версіями Мікі та Мінні Маусів. Він свого часу врятував від розорення компанію Волта Діснея та заклав основи світової мультиплікації.

Тепер же найперші зображення найвідоміших у світі гризунів зможуть безплатно використовувати режисери, сценаристи та художники в усьому світі.

Водночас на сучасніші версії Мікі Мауса все ще поширюється авторське право. Найвідоміша миша у світі залишається товарним і корпоративним знаком компанії Disney та ідентифікатором її бренду, і закон забороняє будь-яке використання такого персонажа, яке може ввести в оману споживачів.

«Ми, звичайно, продовжуватимемо захищати наші права на пізніші версії Мікі Мауса та інші твори, які залишаються об’єктами авторського права», – заявили в компанії Disney.

Згідно із законодавством США про авторське право, монополія на персонажів може зберігатися протягом 95 років.

Очікувалося, що ранні версії Мікі та Мінні Маусів уперше стануть суспільним надбанням у 1984 році, але Конгрес США продовжив термін охорони авторського права на 20 років. Останнє продовження законодавці схвалили у 2004 році.

Мультфільм "Пароплавчик Віллі" свого часу врятував від розорення компанію Волта Діснея та заклав основи світової мультиплікації.

Читайте також: Warner Bros і Paramount обговорюють злиття кіностудій - ЗМІ

Крім нього, й інші відомі фільми, книги, музика та персонажі 1928 року тепер стали доступними для американської публіки. Це, зокрема, роман "Коханець леді Чатерлей" Девіда Лоуренса, "Орландо" Вірджинії Вульф, фільм Чарлі Чапліна "Цирк", персонаж Тигруля з книги “Будинок на кутку Пуха”.

Як повідомляв Укрінформ, торік компанія Disney оголосила про масштабну реструктуризацію, в межах якої скоротить 7 000 робочих місць, аби заощадити $5,5 мільярда і зробити свій потоковий бізнес прибутковим.

Фото: GETTY IMAGES / DISNEY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-