РФ завжди мала потужні позиції у сфері культури, проте Україна поступово витісняє її - Карандєєв

РФ завжди мала потужні позиції у сфері культури, проте Україна поступово витісняє її - Карандєєв

Відео
Укрінформ
Культура є одним з інструментів просування імперських наративів Росії, тому сильні позиції в ЮНЕСКО були надзвичайно важливі для неї. Проте наразі Україна поступово витісняє Росію.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

"Росія мала завжди дуже потужні позиції в міжнародних організаціях, зокрема тих, які працюють у сфері культури, дотичні до неї. Культура для Росії є одним з інструментів просування її імперських наративів світові. Тому й позиції в ЮНЕСКО були надзвичайно потужні. Вони залишаються такими зараз, хоча ми поступово витісняємо Росію. Як-то, наприклад, одне з останніх рішень Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО про включення України до Всесвітнього комітету культурної спадщини ЮНЕСКО, а Росії – ні", - сказав Карандєєв.

За його словами, у такий спосіб Україна заміщає державу-агресора. "І це не просто ми, а наші колеги, наші партнери голосують", - зазначив міністр. Тобто вони теж усвідомлюють те, що Україна заслуговує на вищу оцінку у своїх прагненнях щодо збереження культурної спадщини, вищу оцінку результатів цієї роботи. І, можливо, не так рішуче, як би хотілося, але Росія зі своїм впливом виходить з цієї сфери.

"Україна також обрана віцепрезидентом, точніше віцеголовою Комітету з охорони об'єктів, які підлягають негайній охороні у сфері ЮНЕСКО. Це теж для нас велике досягнення. Ми посилюємо свою впливовість, ми знаходимо в собі ресурси. І нам партнери дають ресурси, додаткові, для того, щоби зосередитись на збереженні пам'яток. ЮНЕСКО, коли ми говоримо, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО, – це не значить, що вони, звичайно, ставлять біля кожної пам'ятки Patriot, створюють купол чи якісь інші фізичні заходи здійснюють щодо захисту. Можливо, потім ЮНЕСКО долучається до фінансування робіт з відновлення, реставрації, в цьому контексті так, але дуже важливе і політичне значення", - акцентував т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України.

Читайте також: Україна у 2024 році приєднається відразу до семи різних комітетів та програм ЮНЕСКО

Як повідомляв Укрінформ, МКІП планує внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО елемент «Традиції Щедрого вечора в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-