В Україні визначили лауреатів премії імені Лесі Українки за твори для дітей та юнацтва

В Україні визначили лауреатів премії імені Лесі Українки за твори для дітей та юнацтва

Фото
Укрінформ
У Державному комітеті телебачення і радіомовлення України відбулось засідання комітету з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Держкомтелерадіо.

Комітет після обговорення робіт шляхом таємного голосування визначив лауреатів 2023 року.

Так, у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогла книга Андрія Кокотюхи «Врятувати березень», яка вийшла 2022 року у видавництві «Ранок».

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» комітет переважною більшістю голосів відзначив художнє оформлення Олександра Продана книги «Дім», що вийшла друком у жовтні 2022 року у харківському видавництві «Ранок».

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» перемогу здобула вистава Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки «Хто росте в саду», яку поставила режисерка Катерина Лук’яненко. Це перша в Україні інклюзивна вистава для дітей, юнацтва та людей з порушенням зору.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» було висунуто п’ять робіт. Члени комітету, розглянувши їх, ухвалили рішення не присуджувати премію в цій номінації.

Загалом 2023 року на здобуття премії було висунуто 56 творів у чотирьох номінаціях. До голосування допущено 52 роботи. Також не обговорювалися твори лауреатів премії минулих років, оскільки відповідно до положення премія імені Лесі Українки не присуджується повторно.

«Рішення Комітету із присудження премії імені Лесі Українки за 2023 рік в установленому порядку буде направлено Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Уряду проєкту постанови про присудження премії», - сказано в повідомленні.

Читайте також: BBC Україна оголосила переможців Книги року-2023

Як повідомлялося, премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо в 2004 році. Вона присуджується до дня народження Лесі Українки щороку у чотирьох номінаціях за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.

Фото: Держкомтелерадіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-