Краєзнавчий музей у Херсоні поки не зможе ідентифікувати всі експонати, які викрали росіяни

Краєзнавчий музей у Херсоні поки не зможе ідентифікувати всі експонати, які викрали росіяни

Ексклюзив
Укрінформ
Херсонський обласний краєзнавчий музей не зможе найближчим часом ідентифікувати всі експонати, які вивезли загарбники, оскільки разом із українськими скарбами вони викрали всі документи.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила директорка музею Ольга Гончарова.

«Ідентифікувати ті речі, які в нас украли росіяни, на жаль, не вдалося і найближчим часом, певно, і не вдасться, оскільки були вивезені документи, а мова йде про тисячі артефактів. Звичайно, вивезти всі 180 тисяч експонатів рашисти не змогли, вивозили найцінніше: речі із дорогоцінних металів, зброю, унікальні археологічні знахідки. Зараз ще поки триває досудове розслідування, тому інформація, яку ми можемо оприлюднювати, дуже обмежена. Але ми доклали всіх зусиль, щоб зберегти та евакуювати те, що залишилося», - сказала Гончарова.

За її словами, велику допомогу у збереженні колекцій, що залишилися у музеї, надали міжнародні організації.

«Ми сподіваємося, що, коли закінчиться війна, відбудеться міжнародний суд, і всі наші скарби повернуть в Україну. Це буде тривалий період, оскільки треба все зробити цивілізовано, в рамках міжнародного права. Але знаючи підступність росіян, часто закладаються сумніви, що це можливо, проте ми віримо і надіємося», - сказала директорка.

Гончарова наголосила, що масштаби розграбувань музею надзвичайно великі, враховуючи, що її попередниця Тетяна Братченко, яка керувала інституцією багато років, та кілька працівників виявилися колаборантами і «хлібом-сіллю зустрічали загарбників», а після деокупації втекли на лівий берег і продовжують підтримувати окупаційний режим.

Читайте також: Ворожий обстріл пошкодив будівлю Херсонського художнього музею

Херсонський обласний краєзнавчий музей до військового вторгнення та окупації мав одну з найбільших на півдні України колекцію предметів старовини. У фондах музею зберігалось понад 180 тисяч предметів, з них в експозиції перебувало понад 10 тисяч. Музейний комплекс розташований у чотирьох окремих корпусах, які відомі як Краєзнавчий музей, Літмузей, Музей природи та Музей історії м. Каховки. У Літмузеї зберігалися цінні старовинні видання, у Музеї природи – один з найбільших експонатів України – 30-метровий скелет кита.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти колишньої директорки Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяни Братченко. СБУ повідомила про підозру в колабораціонізмі, оскільки вона публічно підтримала російську окупацію Херсона та влаштовувала виставки, що прославляли РФ. За ці дії їй заочно загрожує від 10 до 12 років в’язниці (з додатковими обмеженнями та конфіскацією майна або без неї). В межах розслідування суд арештував два будинки Братченко.

Як повідомляв Укрінформ, Херсонський обласний краєзнавчий музей, який зазнав мародерств від російських окупантів, створив виставку «Незламна Херсонщина», яку хоче представити у польському Гданську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-