Кіногрудень: Кінець прекрасної епохи, світлини з міського пекла, радощі та небезпеки подружньої зради

Кіногрудень: Кінець прекрасної епохи, світлини з міського пекла, радощі та небезпеки подружньої зради

Укрінформ
Прокатний кінорепертуар завершального місяця 2023 року продовжить парад художніх картин, здатних подивувати глядача

Фільми грудневого репертуару свідчать, що джерелом натхнення для талановитих митців можуть стати як історичні катаклізми, так і драматичні прикрості власного інтимного життя.

З 7 ГРУДНЯ

► Альма й Оскар / Alma und Oskar

Поціновувачів біографій видатних представників мистецтва не залишить байдужими картина Дітера Бернера, присвячена взаємовідносинам одного з засновників експресіонізму у живописі Оскара Кокошко та Анни Малер, удови великого композитора Густава Малера. Belle Époque і бійня Першої світової, що приходить їй на зміну, слугують своєрідним історичним акомпанементом роману героїв, які, пристрасно закохані, надихають і мучать одне одного. Оповідь викликає змішане почуття захоплення і остраху до людей, які вміли любити, вміли ненавидіти, «творили прекрасне від пияцтва й до пияцтва» та вражали світ своїми шедеврами і шаленствами. Не соромно позаздрити подібній долі – і варто подякувати Небу, що ти її позбавлений.

Українська прем’єра стрічки відбулася у рамках «Тижня австрійського кіно».

► Вся краса і кровопролиття / All the Beauty and the Bloodshed

Фільм одного з найбільш значних сучасних американських режисерів документального кіно Лорі Пойтрас (яка найбільш відома широкій аудиторії роботою «Громадянин чотири» про Едварда Сноудена, що отримала «Оскар» як кращий документальний фільм) є чудовим прикладом поєднання особистісної історії та загальнонаціональних колізій, розповіді про мистецтво та про громадянські рухи.

Стержнем оповіді є боротьба знаної фотохудожниці та громадянської активістки Нен Голдін проти сім’ї Саклер, відомих меценатів, чия фармацевтична компанія стала одним із головних винуватців т.зв. опіоїдної кризи, що призвела до такої кількості жертв, що журналісти почали порівнювати Саклерів з Пабло Ескобаром. Утім, не менш цікавою є й розповідь про життя самої Голдін, чия скандальна творчість, присвячена представникам суспільного дна, буттю нерозважних представників богеми, завсідникам притонів та секс-працівницям, стала відображенням її власного досвіду.

Картина «Вся краса і кровопролиття» стала першим документальним фільмом-переможцем Венеціанського кінофестивалю, а також отримала більше тридцяти нагород та п’ятдесяти номінацій, включаючи номінацію на «Оскар».

З 14 ГРУДНЯ

► Анатомія падіння / Anatomie d'une chute

Стрічку француженки Жюстін Тріє можна віднести до нечисленних творів, що однаковою мірою отримують схвалення як з боку професійних поціновувачів мистецтва, так і з боку широкої аудиторії – «Анатомія падіння» стала володарем «Золотої пальмової гілки» Каннського МКФ та призу глядацьких симпатій кінофестивалю у Локарно.

Художні достоїнства поєднуються у цьому фільмі з напруженим сюжетом, що цілком відповідає заявленому жанру судового трилера. На лаві підсудних, перед судом присяжних і глядачів, опиняється письменниця середніх років, чий чоловік знайдений мертвим біля стін свого будинку після того, як він випав із вікна – чи то за власним бажанням, чи через необережність, чи ставши жертвою чужого наміру. З'ясування обставин інциденту стає дослідженням шлюбного союзу, що так трагічно розпався, і деякі подробиці виявляються настільки несподіваними, що здатні затьмарити у свідомості приголомшеного глядача питання про винність героїні.

З 21 ГРУДНЯ

► Секс-терапія / Le syndrome des amours passées

Режисери та сценаристи з Брюсселя Рафаель Бальбоні та Енн Сіро пам'ятні українським кіноманам за досить незвичайною комедійною драмою, що отримала на МКФ «Молодість» у 2021-му році приз глядацьких симпатій – «Життя, повне божевілля» – про молоде подружжя, яке намагається полегшити долю матері чоловіка, що занурюється в сутінки хвороби Альцгеймера. Сімейна пара з їхньої нової картини опиняється в ситуації, мабуть, менш трагічній, але все ж таки здатній не тільки наповнити життя героїв божевіллям, а й зруйнувати найщасливіший шлюб. Прагнучи подолати проблеми психологічного характеру, що заважають їм, всупереч нібито цілком взаємній любові й надійним відносинам, завести дитину, – вони отримують від авторитетного терапевта пораду неодмінно зайнятися сексом ще раз з усіма, з ким у героїв колись були стосунки.

Прем'єра стрічки відбулася у рамках «Тижня критики» Каннського кінофестивалю.

З 28 ГРУДНЯ

► Щасливий випадок / Coup de Chance

Творча активність Вуді Аллена, здається, не має аналогів у історії світового кінематографу. Дія нової картини 87-річного режисера, що опинився на батьківщині у опалі після того, як занадто багато його співгромадян забули про презумпцію невинності й елементарний здоровий глузд, розгортається у Парижі. Відправною точкою оповіді стає зустріч головної героїні (Лу де Лааж) зі своїм однокласником (Нільс Шнайдер), свого часу палко у неї закоханим, – і, як виявляється, він так і не зумів придушити свою пристрасть. Не надто щаслива у шлюбі молода жінка задається питанням, чи склалося б її життя краще, якби вона обрала його своїм супутником.

У пошуках відповіді вона заходить набагато далі по стежці адюльтеру, ніж збиралася, в той час як зраджений чоловік (Мельвіль Пупо), запідозривши недобре, схоже, схильний взятися за вирішення проблеми способом, досить далеким від прийнятних у сучасній цивілізації.

► Мій карпатський дідусь

Дія нової стрічки Зази Буадзе відбувається у віддаленому селі, куди вирушає молодий італієць, щоб виконати останнє прохання нещодавно померлої матері-українки – поховати її на покинутій батьківщині. У цій сумній подорожі він знайомиться зі своїм дідом (Богдан Бенюк), що долучає юнака до місцевих побуту і звичаїв. Ми писали про цей фільм в одному з репортажів з Одеського МКФ, де він був представлений у національному конкурсі.

Олександр Гусєв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-