Kharkiv Music Fest представить у Києві молодого іспано-німецького диригента Рока Фаргаса

Kharkiv Music Fest представить у Києві молодого іспано-німецького диригента Рока Фаргаса

Укрінформ
Kharkiv Music Fest, 9 листопада, представить у Києві програму «Медитації в часі» за участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата» під орудою іспано-німецького диригента Рока Фаргаса.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці передає пресслужба Національної філармонії України.

“У межах проєкту #філармоніянескорених, 9 листопада. Kharkiv Music Fest представить у Києві концептуальну програму «Медитації в часі» за участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата» під орудою Рока Фаргаса, Іспанія-Німеччина”, - йдеться в повідомленні.

Організатори зазначають, що цей концерт, підготовлений KharkivMusiсFest спільно із Національною філармонією України, – можна сміливо називати вечором гучних прем’єр: перший виступ в Україні молодого диригента Рока Фаргаса із Національним ансамблем солістів «Київська камерата», прем’єра твору сучасного композитора Дмитра Малого та «Медитацій» Валентина Бібіка, які тривалий час не виконувалися в Україні.

«Час чує нас» – написав відомий стріт-артист Гамлет Зіньківський на одному зі зруйнованих будинків Харкова у перші дні повномасштабного вторгнення 2022 року. Але важливо також відчувати пульсації історії. Саме про це – програма, підготовлена KharkivMusiсFest у співпраці з Національним ансамблем «Київська камерата» та іспансько-німецьким диригентом Роком Фаргасом”, – розповідає ведуча концерту, програмна директорка фестивалю Юлія Ніколаєвська.

Основою програми є твори українських композиторів Валентина Бібіка й Дмитра Малого, кожен з яких по-своєму чує час». Також прозвучать: Шість румунських танців для струнного оркестру Бела Бартока, El Amor Brujo Мануеля де Фалья і культова «Прощальна» Симфонія № 45 Йозефа Гайдна.

Спеціально для цього концерту наново набрана партитура і голоси «Медитацій» для фортепіано й камерного оркестру Бібіка, твору, який тривалий час не виконувався в Україні.

Сольну партію виконає Максим Шадько – щиро закоханий у творчість Валентина Бібіка, лауреат багатьох міжнародних конкурсів, який з 2023 року – є солістом Національної філармонії України.

Спеціально для «Київської камерати» Дмитро Малий зробив окрему версію своєї Пасакалії «Остання пісня янгола» для камерного оркестру. Тож це буде прем’єра.

Твір завершено у Харкові у 2022 році. Також у програмі концерту – твори Йозефа Гайдна, Белли Бартока й Мануеля де Фальї.

«За моїм відчуттям «Прощальна» симфонія Гайдна в програмі служить гострим нагадуванням про важливість визнання благополуччя тих, хто служить у складних умовах. Її заключний спокій у мажорі нагадує всім, що надія є завжди, навіть у найтемніші хвилини», зазначив диригент Рок Фаргас.

Читайте також: Театральні прем’єри листопада-2023: «Мандрагора», «Хазяїн» та «З цією виставою щось не так»

Фаргас буде вперше не тільки диригувати в Україні, але й взагалі вперше відвідає нашу країну.

«Мені надзвичайно шкода, що мій перший візит до України відбудеться в цей важкий для вас час. Звичайно, вам потрібна зброя. Але я вірю і в те, що в час війни потрібна і культура, музика, бо це дає людям відчуття повноцінного життя», - підкреслив він.

Організаторами події виступили: благодійний фонд «Толока», KharkivMusiсFest та Національна філармонія України.

Концерт «Медитація в часі» відбудеться за підтримки Goethe-Institut Ukrain.

Як повідомляв Укрінформ, у Червоній ратуші в центрі німецької столиці, де працює, зокрема, мер Берліна та керівництво району Мітте, відбувся концерт на підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-