Українську співачку Ольгу Пасічник нагородили високою державною відзнакою Польщі

Українську співачку Ольгу Пасічник нагородили високою державною відзнакою Польщі

Фото
Укрінформ
Відому оперну і камерну співачку українського походження Ольгу Пасічник, яка вже більше як 20 років живе і працює у Польщі, нагородили високою державною відзнакою Польщі – Золотою медаллю Gloria Artis за заслуги в культурі.

Про це повідомляє Польська Королівська опера у Фейсбуці

Співачка отримала нагороду від міністра культури та національної спадщини Польщі Пйотра Глінського після виконання опери Генделя «Роделінда», в якій видатна сопрано виконала головну партію під час ІІІ Фестивалю бароко у Польській Королівській опері.

На фото «Анджей Клімчак, Ольга Пасічник…» справа – Міністр Культури Пйотр Ґлінські, зліва – директор Польської Королівської опери Анджей Клімчак, справа
На фото справа – Міністр Культури Пйотр Ґлінські, зліва – директор Польської Королівської опери Анджей Клімчак / Фото: Юрій Плиска

Під час нагородження міністр сказав: «Ольга Пасічник – одна з найвидатніших сучасних польських співачок. Для мене вона також є людиною, яка виборола Польську Королівську оперу. Кілька років тому у Варшавській камерній опері була велика криза, яка переросла в успіх, і завдяки цьому була створена Польська Королівська опера. Сьогоднішні овації під час вистави «Роделінда» доводять, що це чудовий заклад і багато в чому він існує завдяки Ользі Пасічник, Анджею Клімчаку, Ришарду Периту та всім митцям, які прагматично та професійно підходили до перетворення кризи на успіх нової установи».

Фото: Мацей Черський
Ольга Пасічник / Фото: Мацей Черський

Як розповіла Укрінформу кураторка комунікаційного напрямку Національної філармонії України Ольга Стельмашевська, Пасічник є однією з видатних виконавиць барокових і класичних опер й невтомно популяризує українську музику у Польщі й світі. В останні роки перед вторгненням стала ще й вельми затребуваним коучем в Україні: саме за допомогою Ольги молоді оперні співаки та інституції виводять на культурну орбіту України бароковий спів.

Фото: Мацей Черський
Фото: Мацей Черський
Читайте також: Метрополітен-опера замовила виставу про викрадених Росією українських дітей

Пасічник також є бажаною персоною в журі резонансних конкурсів – міжнародного конкурсу оперних співаків ім. Соломії Крушельницької та всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів ім. Василя Сліпака. До її думки, слова, оцінки прислухаються. Цілком зрозуміло, адже вона є бездоганним професійним авторитетом, зразковим прикладом українського успіху за кордоном й абсолютним українським патріотом, розповіла Стельмашевська.

Учениця незабутньої Євгенії Мірошниченко, лауреатка багатьох міжнародних конкурсів і зірка престижних сцен світу, Ольга завжди була і є активним, вмотивованим, наполегливим промоутером української музики та культури загалом. Так само, як і її сестра, піаністка Наталія Пасічник у Швеції, зазначає Стельмашевська.

Разом вони вже 4 березня 2022 року у престижній головній залі Національного музичного форуму Вроцлава організували концерт солідарності з Україною з програмою українських пісень.

Фото: Мацей Черський
Фото: Мацей Черський

У перші місяці широкомасштабного вторгнення РФ в Україну щоденно на одній із польських радіостанцій Ольга Пасічник та її чоловік (викладач університету Юрій Плиска) українською мовою, з ретельно підібраним музичним супроводом, читали біблійні сюжети для українських дітлахів-біженців у Польщі. Також вони записали серію казок українською мовою, слухаючи які, малеча могла позбутися своїх страхів і стресу від війни, розповіла Стельмашевська.

З сином Назаром, який спеціально прилетів з Зальцбурга (вчиться в Моцартеум) та чоловіком Юрієм / Фото: Юрій Плиска
З сином Назаром, який спеціально прилетів з Зальцбурга (вчиться в Моцартеум) та чоловіком Юрієм / Фото: Юрій Плиска
Читайте також: Руслана презентувала у Стамбулі нову пісню та кліп

Довідково. Народившись в Україні у сім’ї батька-українця (Ігор Пасічник – ректор Національного університету «Острозька академія») та матері-польки, Ольга Пасічник вивчала фортепіано у своєму рідному місті Рівному та вокал – у Київській консерваторії. Продовжила навчання вокалу в аспірантурі Академії музики у Варшаві.

У 1992 році вона дебютувала у Варшавській камерній опері, а через чотири роки – у Театрі Єлисейських полів у Парижі в партії Паміни у «Чарівній флейті» Моцарта. Виступ у Парижі став початком приголомшливої міжнародної кар'єри. Сьогодні вона – солістка Польської Королівської опери.

Її репертуар включає понад 40 партій в операх Монтеверді, Глюка, Генделя, Моцарта, Вебера, Бізе, Россіні, Верді, Пуччіні, Дебюссі, Пуленка та Шимановського, а також сучасних композиторів на сценах найвідоміших театрів Парижа, Берліна, Мадрида, Мюнхена, Женеви, Брюсселя, Амстердама, Токіо, Гельсінкі, Варшави. Ольга Пасічник також зарекомендувала себе в камерній музиці і як виконавиця ораторій та кантат.

Читайте також: У Львові біля Оперного театру встановили скульптуру велетня «Містер Арбітріум»

Вона виступала у багатьох престижних концертних залах з провідними оркестрами Європи, Америки та Японії під керівництвом найкращих диригентів. Артистка є лауреатом кількох престижних конкурсів, зокрема в місті Гертоґенбос в Нідерландах, а також у Гельсінкі та Брюсселі (Конкурс королеви Єлизавети). Її дискографія включає понад 60 компакт-дисків і DVD-дисків для таких лейблів, як CD Accord, Dabringhaus und Grimm, Harmonia Mundi, Naxos і Opus 111. Вона має такі відзнаки: Золотий Хрест Заслуги, Офіцерський хрест польського ордена Заслуг, головний приз фестивалю Баварської державної опери, нагороди Фридерик польської індустрії звукозапису.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-