Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні

Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні

Фото
Укрінформ
Польський митець Александр Яніцький (Alek Janicki) представив у Свіржі інсталяцію-перформанс, яка входить до проєкту TRANS/IT/US, в межах Вроцлавського бієнале 2023 та розповідає світові через мистецькі сенси про війну в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми з друзями з Польщі, України, Італії та Японії започаткували акцію TRANS/IT/US в травні 2023 року. Розпочалася вона онлайн-представленням перфомансу у Свіржі в рамках Міжнародної Вроцлавської бієнале медіамистецтва, яка є провідною мистецькою подією в Європі та включає виставки в Кракові та Венеції. Ця акція свідчить про співпрацю та солідарність, розповідає про драматизм війни в Україні, стираючи кордони», - зазначив Яніцький.

За словами митця, TRANS/IT/US – це багатовимірна діяльність: на тлі мистецьких заходів також відбувається співпраця між польськими громадянами та спільнотою біженців з України, таким чином йде документація роботи у галузі архітектури, мистецтва, освіти, а головне – це спроба передати, що відбувається у Польщі та Україні з початком повномасштабної війни.

Представлення проєкту у Свірзькому замку відбулося в межах V Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтва «ВЕЖА» та включає три складових. Першою та основною стала інсталяція - перформанс Black Satori («Чорне дзеркало»): посеред залу митець розмістив у формі великого кола друзки битих дзеркал, в яких відображалося слово «ДІМ», написане різними мовами на стелі. Кожен охочий міг стати учасником мистецького дійства, пройшовшись по битих дзеркалах.

«Ця інсталяція присвячена тому, що відбувається зараз в Україні. Точно така ж є у Кракові. Це певна метафора того, в чому ми зараз живемо: як руйнується світ, уособлений колом, наш дім, мрії, життя… Ходячи по друзках, ми відчуваємо фізичний дискомфорт від звуку та дотику, що показує емоційний стан кожного, адже саме людина є основною частиною цього перформансу», - додав Яніцький.

Польський митець представив інсталяцію, якою розповідає про війну в Україні / Фото: Людмила Гринюк

Другою частиною проєкту стали невеличкі негативи з зображенням різноманітних життєвих ситуацій, які розмістили по коридорах та кімнатах замку.

Третя інсталяція – це виставка світлин, які зроблені в різних містах України та Польщі, в різні періоди, - вони не впорядковані по хронології чи за географічними ознаками, а наче спогади людини, які виникають випадково. А також колекція невідправлених листівок формату А5 з маркою, що є колекцією нотаток, які документують акцію TRANS/IT/US. Кожен з відвідувачів міг обрати собі листівку до вподоби.

Олександр Яніцький — польський художник-графік, фотограф, сценограф, дизайнер мультимедійних концепцій і перформер. Автор численних мультимедійних інсталяцій в публічному просторі. Він був автором мистецьких акцій і театральних заходів, переможець світових конкурсів та виставок. Заснував компанію HiQ, яка створює аудіовізуальні перформанси, поєднуючи імпровізовану музику та відеоарт.

Читайте також: У Житомирі проходить міжнародний фестиваль «Дні польської культури»

Як повідомляв Укрінформ, у Львові впродовж трьох днів відбуватиметься V Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтва «ВЕЖА». Програма насичена лекціями, воркшопами та екскурсіями від вітчизняних та закордонних архітекторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-