Сеітаблаєв планує зняти сюрреалістичний фільм про оркестр ветеранів

Сеітаблаєв планує зняти сюрреалістичний фільм про оркестр ветеранів

Ексклюзив
Укрінформ
Український актор і режисер Ахтем Сеітаблаєв працює над сценарієм, де головним героєм буде син Моцарта, який опинився в сьогоднішній Україні та диригує оркестром військових, що відновлюються після поранень.

Про це режисер розповів Укрінформу.

За словами Сеітаблаєва, в основі сюжету, який він розробляє, - син великого композитора Франц Ксавер Вольфганг Моцарт, що, як відомо, жив у 19 ст. і кілька десятиріч мешкав у Львові, а тепер опинився в сучасній Україні.

«Син Вольфганга Амадея Моцарта є одним з учасників подій, які відбуваються в Україні. Він не буде на фронті. Але він буде диригентом оркестру, який гратиме «Реквієм» в соборі Святого Юра у Львові, що був побудований якраз на честь загиблих воїнів. Це буде суміш жанрів - сюрреалізму, драми, мелодрами», – сказав режисер.

За сюжетом, оркестр складатиметься з ветеранів війни. Люди, які втратили палець на руці або ногу, повертаються до гри на скрипці, тромбоні або віолончелі. «Але це буде в першу чергу гімн життю! Принаймні я так мрію», - каже режисер.

Він також зазначив, що під час війни потужною силою є документальне кіно. Підрозділ Сил територіальної оборони «ТРО Медіа», художнім керівником якого є Сеітаблаєв, створює кіноантологію про бригади ТРО. Вже знято десять фільмів. Паралельно кінематографісти, які входять в різні підрозділи ТРО, з 25 лютого 2022 року знімають документальні стрічки, що входять у спільний цикл «По той бік війни та миру». Сеітаблаєв виступає як художній керівник усього циклу.

Франц Ксавер Вольфганг Моцарт (1791-1844), молодший син Вольфганга Амадея Моцарта, піаніст, диригент, композитор і педагог, з невеличкими перервами жив і працював у Львові у 1808-1838 рр. Якийсь час він керував великим хором, який зібрав сам. У 1826 році в кафедральному соборі Святого Юра відбувся концерт, під час якого був виконаний знаменитий «Реквієм» Моцарта-старшого.

Читайте також: Стрічка «Мирний-21» увійшла в десятку топових фільмів в Україні на Netflix

Як повідомляв Укрінформ, у ризькому кінотеатрі Splendid Palace 2-3 вересня проходять Дні українського кіно, підготовлені за допомогою посольства України в Латвії. В перший день після показу фільму Ахтема Сеітаблаєва «Мирний-21» відбулася творча зустріч з режисером. У другий день фестивалю після перегляду кінопритчі Сергія Маслобойщикова «Співачка Жозефіна та мишачий народ» відбудеться зустріч із режисером та виконавицею головної ролі Аллою Сергійко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-