У Кропивницькому артисти драмтеатру виступили проти можливого звільнення директора

У Кропивницькому артисти драмтеатру виступили проти можливого звільнення директора

Фото
Укрінформ
У Кропивницькому артисти Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру зареєстрували петицію.на підтримку директора театру, який раніше заявив про тиск з боку облради, 

Про це передає кореспондент Укрінформу.

У Кропивницькому артисти музичного драмтеатру виступили проти можливого звільнення директора/Фото: Мирослава Липа

Петицію від комунального закладу «Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Кропивницького» оприлюднили на платформі місцевих петицій E-Dem.

«Вважаємо за недоцільне та порушенням закону ініціативу депутатської комісії з питань власності про намір оголошення конкурсу на посаду директора Театру корифеїв», - йдеться у тексті петиції.

Також у петиції закликають припинити політичну атаку на комунальний заклад зі сторони Кіровоградської обласної ради, про яку раніше повідомив очільник театру В'ячеслав Вандрашек.

Як повідомляла Кіровоградська обласна рада, постійна комісія з питань власності рекомендувала голові обласної ради провести конкурси на посади керівників семи закладів у сферах освіти, науки та культури, серед яких і театр імені Кропивницького. Також облрада опублікувала відповідне рішення.

Читайте також: Музична премія Косенка оголосила прийом заявок

Але директор театру говорить, що за умовами контракту обіймає свою посаду до кінця воєнного стану і вважає призначення конкурсу неправомірним.

«Ми пишемо запит до обласної ради з проханням пояснити, яким чином комісія може прийняти рішення про конкурс на вакантну посаду, якщо посада не є вакантною. Тому що цю посаду займаю я, а мій контракт діє до кінця воєнного стану. Якщо навіть з цим не погоджуються і вважають, що мене мали призначити в.о., а не просто директором, звертайтеся до суду. Якщо зараз провести конкурс і призначити нового керівника, то йому доведеться не просто зайняти моє крісло, а сісти мені на руки, тому що це крісло – зайняте», - наголосив Вандрашек під час пресконференції у театрі.

Окрім того, він заявив про тиск зі сторони обласної ради: «Мені сказали: "Йди, ти не наш"». Також Вандрашек зазначив, що ситуація відбувається з відома голови обласної ради.

«Без рішення і дозволу голови обласної ради цього б не було. Він голова облради, він мій керівник, він має мене захищати. А у мене ситуація – навпаки», – сказав Вандрашек.

Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд стверджує, що конкурс призначають у межах закону.

Читайте також: У Львові відбувся реквієм-перформанс у пам'ять за загиблими в Оленівці

«Керівники комунальних підприємств, закладів і установ спільної власності області мають бути призначені за результатами конкурсів та голосування на сесії обласної ради. Це стосується не лише театру, в якому, до речі, також оголошують конкурси на посади, і в цьому вбачаємо лише позитив, а й решти комунальних установ», – прокоментував голова обласної ради Юрій Дрозд.

Артисти театру також ініціювали пресконференцію, під час якої повідомили, що підтримують чинного директора театру та проти призначення конкурсу.

На події навколо театру в Кропивницькому відреагувала також Національна спілка театральних діячів України.

«Чи є підстави оголошувати конкурс на невакантну до припинення чи скасування воєнного стану посаду директора - художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького? Мабуть, що ні. Для цього потрібно, аби В’ячеслав Вандрашек або звільнився сам (про що йому неодноразово натякали), або звільнити відповідно до законодавства. І для звільнення мають бути серйозні підстави. А закиди на кшталт «не наш» або «чиясь там людина» нічого спільного із чинним законодавством не мають», - йдеться в повідомленні спілки у Фейсбуці.

Читайте також: Помер головний диригент Дніпровського театру опери та балету Володимир Гаркуша

В’ячеслав Вандрашек керує робою театру у Кропивницькому з грудня 2022 року. До російського вторгнення працював головним адміністратором Херсонського театру імені Куліша головним адміністратором та був співорганізатором міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-