У музеї в Пирогові відкрили відреставрований центральний вхід – «етнопортал»

У музеї в Пирогові відкрили відреставрований центральний вхід – «етнопортал»

Фото
Укрінформ
У Національному музеї народної архітектури та побуту України завершилася реставрація центральної вхідної групи (входу), яка тривала майже два роки.

У відкритті взяв участь очільник МКІП Олександр Ткаченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я рада всіх вітати в оновленому вході, який ми гордо іменуємо "етнопорталом". Тому що це вхід, через який ви входите з урбанізованого технікою й гаджетами світу в нашу автентику, нашу історію. Я ще не зустрічала нікого, хто прийшов би до нас у музей, і в нього не тьохнуло серце: у когось на першій хвилині, у когось - на 21-й, але тут всі починають відчувати себе, свої корені", - зазначила директорка музею просто неба Оксана Старак-Повякель.

Для побудови входу використали сосну, смереку та дуб, а також метал і бетон. Аби композиція поєднувалася з іншими спорудами музею, використали графітовий колір. Також біля входу відремонтували оглядовий майданчик і огорожу. Реконструкція входу відбулася у межах тристороннього Меморандуму від 27 липня 2021 року між Міністерством культури та інформаційної політики, музеєм у Пирогові та компанією у галузі аграрних та харчових технологій МХП.

"Ми задумували цей проєкт до війни та планували його завершити до 2022 року... І нарешті ми його завершили, попри війну. І це справді європейський вхід (якщо хтось пам'ятає, тут раніше був металевий шлагбаумчик)", - зазначив Ткаченко.

У музеї в Пирогові відкрили відреставрований центральний вхід – «етнопортал» / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Під час заходу представники МХП вручили Старак-Повякель новий ключ від музею, зроблений за допомогою 3D-технологій. Його розмістили на вході разом з його попередником: подібний ключ було передано у 1975 році під час заснування скансену його тодішньому директору.

Водночас голова наглядової ради благодійного фонду "МХП-громаді" Юрій Мельник зауважив, що сьогоднішнє відкриття входу є черговим етапом у розвитку музею. Своєю чергою, засновник і голова правління компанії МХП Юрій Косюк підкреслив, що після війни цей музей має стати взірцем в Україні, і компанія надалі докладатиме зусиль до того, щоб зробити скансен гордістю українства. Зокрема, на другому етапі передбачається відбудова млинів на території музею.

У межах відкриття на співочому полі музею відбулися виступи фольклорних колективів "Громиця" та "Ягілочка". Також свій концерт зіграв гурт Kozak System.

Читайте також: У музеї в Пирогові відсвяткували День матері

Як повідомлялося, реконструкція центрального входу музею стала першим етапом реалізації державної програми "Магніти України". НМНАПУ став одним із чотирьох учасників програми у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-