МКІП закликає ЮНЕСКО розглянути номінаційне досьє Одеси «без політики»

МКІП закликає ЮНЕСКО розглянути номінаційне досьє Одеси «без політики»

Відкритий лист
Укрінформ
МКІП, міська громада Одеси та постійне представництво України в ЮНЕСКО закликають до неупередженого розгляду українського досьє «Історичний центр міста-порту Одеса» на 18 позачерговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Відкритого листа оприлюднила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ. 

Як зазначається у зверненні, завершальним етапом перед включенням об'єкту до Списку Всесвітньої спадщини є надання Міжнародною радою з охорони пам'яток та історичних місць (ICOMOS) рекомендацій суто технічного характеру щодо особливостей подальшого збереження об'єкта.

“На наше здивування, у своїх рекомендаціях від 11 січня 2023 р. ICOMOS вдався до політизації українського досьє, включивши до опису об’єкту інформацію про заснування Одеси «стратегічним рішенням імператриці Катерини ІІ», якої не було в номінаційному досьє, поданому Україною 11 жовтня 2022 р. Ми не можемо миритися із присутністю у документі, підготовленому Центром Всесвітньої спадщини щодо української номінації, відверто проросійських наративів, які суперечать аргументації оригінального українського досьє”, - заявили у МКІП.

У відомстві підкреслили, що неприйнятною є також рекомендація змінити назву об'єкта та виключити згадку про порт, роль якого є визначальним. 

Читайте також: Мінреінтеграції закликає ЮНЕСКО посилити тиск на рф, щоб зупинити руйнування пам’яток в Криму

«Портові та припортові ділянки міста сьогодні є мішенню російського агресора, виключення їх з охоронної зони робить цей унікальний історичний район беззахисним. І дарує росії інструмент для продовження свого продовольчого тероризму», - наголошується у відкритому листі. 

МКІП і партнери закликають країни-члени Комітету Всесвітньої спадщини врахувати позицію української сторони  і не дозволити використати ЮНЕСКО «для політичних маніпуляцій і прикриття російської агресії проти України».

«Ми наполягаємо на неупередженому підході до розгляду 18-ю позачерговою сесією Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО українського досьє «Історичний центр міста-порту Одеса» у первинно поданому Україною вигляді для включення до Списку всесвітньої спадщини, що під загрозою», - підкреслюють підписанти. 

Згодом міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав, що росіянам не вдалося виключити питання про внесення об’єкту «Історичний центр міста-порту Одеса» до спадщини ЮНЕСКО з порядку денного 18-ї позачергової сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

«Щойно росіяни намагались виключити з порядку денного 18-ї позачергової сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розгляд номінації України про включення об’єкту «Історичний центр міста-порту Одеса» до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою. Спроба провалилась. Рухаємось далі», – написав Ткаченко у Телеграмі. 

Читайте також: ЮНЕСКО продовжить допомагати Україні у збереженні й захисті культурної спадщини

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2022 року у МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-