Магія імені Далі і 100-ліття  Київської картинної галереї

Магія імені Далі і 100-ліття Київської картинної галереї

Культура як зброя
Укрінформ
Галереї вдалося залучити графіку Далі з приватної колекції

Уже кілька місяців як відновлена робота музейних закладів у Києві.  У Національному музеї «Київська картинна галерея»  з травня представляють шостий виставковий проект. Масштабно й оригінально показують, зокрема, творчість Сальвадора Далі, що є унікальним у будь-який час, а особливо у період дії воєнного стану. Подробиці розповідає «Укрінформу» Володимир Радченко, заступник гендиректора Національного музею «Київська картинна галерея».

Убезпечити колекцію допомогли піклувальники і  міжнародні організації

- Коли було введено воєнний стан, то перше,  чим зайнявся музей  - збереженням власне основної колекції своїх фондових експонатів, які після демонтажу експозиції були упаковані та перенесені до стаціонарних місць зберігання, фондосховищ. Пропрацьовувалися варіанти евакуації.  Де і  яким чином експонати музею  розміщені зараз -  нам про це не треба говорити. Достатньо знати, що на сьогодні експозиція недоступна.

Ми відразу розуміли, що основне наше завдання – це збереження експонатів і зниження ризиків. За 2-3 тижні ми розкидали запити – й отримали необхідну кількість пакувального матеріалу.  Відгукнулися наші піклувальники і  міжнародні організації.

Рефлексії про війну і надії

Фактично до травня  музей не працював. А далі ми почали готуватися до відновлення діяльності.  На сьогодні працює  три виставкові локації. Дві з них завжди використовувалися як виставкові.

У третій – на другому поверсі,  але  з іншої сторони від звичної для наших відвідувачів,  завершилась відкрита у червні виставка сучасного мистецтва «114» із колекції галереї «Білий  світ»: були представлені понад 100 робіт 40 авторів. 

Виставка «114»
Виставка «114»

Художні висловлювання на тему війни та надії на відновлення  - у новому проекті, який має назву «Залізне небо». Учасниками є 12 художників. І надалі там заплановані, як правило,  колективні виставки сучасного мистецтва.

Підготовка до відкриття виставки «Залізне небо»

Данте і Далі: «Божественна комедія»

 В основних залах першого поверху у нас зараз представлена, з початку серпня, графіка Сальвадора Далі. У 50-х роках ХХ століття художник отримав завдання проілюструвати «Божественну комедію» Данте. Так народилися 100 акварелей, по одній для кожної зі ста пісень відомої поеми.

Це унікальний приклад книжкової графіки всесвітньо відомого митця. Така приватна колекція, виявилося, є в Україні. Нам вдалося її залучити для виставки за допомогою наших піклувальників.  

Виставка малюнків Сальвадора Далі / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

«Сальвадор Далі. Божественна комедія» - це  оригінальні підписані сертифіковані екземпляри. Виставлені  не всі 100 відбитків,  тому що нам не дозволяє це зробити площа.  Представляємо десятки найбільш значних, найцікавіших робіт. Крім того, в окремій залі функціонує сучасний мультимедійний блок, де постійно демонструється сучасний 3D-проект, яким візуалізуються життя і творчість художника.

На сьогодні досить актуальною є концепція католицького побутування душі, яка має пройти через пекло, потім через чистилище, для того щоб досягнути раю – тим більше, реалізована в ілюстраціях Далі.

Уже перший тиждень виставки показав, що це вдалий і цікавий проект. Ми дотримуємося всіх вимог безпеки, не даємо зовнішньої реклами, утім завдяки соціальним мережам та  «сарафанному радіо»  магія імені Далі викликала інтерес  багатьох відвідувачів, їхня кількість помітно збільшилася. І тема, і її реалізація знаходять вігук у людей.

Мультимедійна зала виставки малюнків Сальвадора Далі / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Первинна дитинність «Осяйного простіру»

Плюс паралельно представлена виставка  «Осяйний простір» - відомої сучасної керамістки Неллі Ісупової. Пропрацьовували цей проект  близько двох місяців, розуміючи, що чим триваліший період повномасштабного вторгнення – тим більше люди потребують позитивних вражень.

Неллі Ісупова
Неллі Ісупова

Роботи мисткині піднімають настрій і несуть світло, вони надихають на добрі і красиві почуття. Я спостерігав за відвідувачами на відкритті і було приємно бачити реакції, у першу чергу, дітей: казкові, яскраві, веселі  Ісупівські персонажі – змістовні й одночасно наповнені первинною дитинністю – додають кожному позитивних емоцій, не залежно від віку і статі. Це на сьогодні дуже важливо.

Хоча ми відкривалися фотовиставкою, присвяченою українським захисникам Маріуполя першої хвилі, починаючи із 2014-го. Показували вже також виставку антивоєнних плакатів. 

Виставка «Добровольці. Арт-проєкт Андрія Котлярчука. Маріуполь-Київ 2015»

Кожна культурна інституція у такі важкі часи має виконувати функцію підтримки, а не продукувати додаткове навантаження.

Підготовка до ювілею

На кінець серпня у залах основної експозиції ми плануємо відкрити авторський проект українського митця Петра Бевзи. А в історичних залах хочемо в осінній час проводити камерні театрально-концертні заходи для 40-50-60 відвідувачів. Подібні заходи ми організовували у філії «Шоколадний будинок», який наразі не працює, бо знаходиться в Урядовому кварталі, куди обмежено доступ.

Петро Бевза
Петро Бевза

Серед картин у головному приміщенні не бажано було порушувати режими температури  і вологості, збираючи велику кількість людей. А тепер, поки експозиція демонтована, ми  хочемо задіяти і той простір. Зараз ведемо перемовини з професійними, певною мірою зірковими артистами. Є попередні домовленості і зацікавлення.

У листопаді відзначатимемо 100 років з дня заснування галереї. Думаю, до того часу функціонуватимем чотирма виставковими локаціями та однією публічною, куди запрошуватимемо відвідувачів на не пов’язані з експозиційною роботою проекти.

Спілкувалася Валентина Самченко.

Фото Геннадія Мінченка та з Facebook-сторінки Нацiонального музею «Київська картинна галерея»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-