Виставка Ігоря та Юлії Любшиних «13 Апостолів Боротьби» відкрилась в Укрінформі

Виставка Ігоря та Юлії Любшиних «13 Апостолів Боротьби» відкрилась в Укрінформі

Фото
Укрінформ
Поетично-живописний проєкт «13 Апостолів Боротьби», присвячений людській сміливості та звитязі, відкрито в Українському національному інформаційному агентстві Укрінформ.

Як зазначалося на відкритті, художника та дизайнера Укрінформу Ігоря Любшина на створення 13 портретів воїнів різних епох, народів та культур надихнули події останнього буремного семиліття - 2014-2021 років.

“Все з цим проєктом почалося з буремних часів 2014 року. До того ми були в режимі виживання. Ці події мене надихнули. Тоді ми зрозуміли, що треба не виживати, а боротися. З’явилася ідея про воїнів з різних епох, які виборювали свободу. Починав писати ці портрети у 2015 році. Спочатку в проєкті було 12 Апостолів. Вони не належать до біблійних персонажів, а є посланцями — символами боротьби з різних епох.Тринадцятий персонаж з’явився пізніше”, - сказав Любшин, відкриваючи свою першу персональну виставку.

Виставка “13 Апостолів Боротьби” відкрилась в Укрінформі / Фото: Олена Худякова. Укрінформ

Як зазначила Юлія Любшина, котра написала до художніх полотен вірші, назва проєкту походить від давньогрецького слова “апостол”, що означає “посланець”, і, так само як учні Христа несли його велику ідею іншими містами і країнами, так і їхні персонажі несуть крізь віки ідею боротьби.

“Я дивилася на ці портрети, зчитувала мотивацію персонажів, їхні особисті історії, характери і писала вірші. Вікінг “Ерік Рудий” був першим портретом, він уособлює несамовиту лють, рішучість бійця. Наступним став індіанець Сахем — вождь, Сивий Вовк. Він символізує згуртованість людей різних кланів перед спільним ворогом. Гладіатор демонструє боротьбу особистості, коли вона не погоджується з вимогами натовпу. Це особиста, внутрішня, духовна боротьба. Вогнеборець показує щоденний подвиг людей звитяжних професій. Вони ідуть на подвиг, як на роботу, і при цьому залишаються чуйними і людяними. Мушкетер - це уособлення бойового куражу, відчайдушності і зухвальства”, - розповіла Юлія.

Читайте також: У київському парку «Перемога» відкрилася виставка квітів

Щодо "таємниці" 13-го персонажа - його прототипом стала фотокореспондент Укрінформу Олена Худякова. Вона працює в агентстві з 2008 року. У 2014-му попросилася відпустити її на ротацію в зону АТО, обіцяючи звідти по можливості скидати фотографії. Спочатку їздила як волонтер, а потім як доброволець у бойовому підрозділі. І так тривало до 2019 року.

“Окремо серед постатей постає образ Мауглі. І це єдина картина, намальована для реального прототипа, нашого друга Олени. І вірш був написаний саме для неї. Наша Олена пройшла горнило реальної війни і стала посланцем ідеї того, що людина може повернутися з війни внутрішньої після війни справжньої. Інтегрувати власний досвід у нові грані своєї особистості”, - зазначила Юлія.

Сама Олена розповіла, що коли вперше побачила разючі картини Ігоря Любшина, вони нагадали їй фільм про вікінгів “Тринадцятий воїн”, і жартома написала, що в такій компанії гідно бути тринадцятим воїном.

“Юлія тоді відповіла: “Запам’ятай це, бо в роботі тринадцята картина, яка схожа на тебе...” Одне слово, це містична історія”, - сказала Худякова.

Як розповіло подружжя, робота над проєктом “13 Апостолів Боротьби” поклала початок наступній спільній роботі. Нині здано до друку книжку оповідань “Мурашки з Житомира”, написаних Юлією і проілюстрованих Ігорем. "Це дуже смішна книжка для підлітків від 12 років, а також для їхніх батьків", - зауважила Юлія Любшина.

Виставка працюватиме в Укрінформі впродовж місяця. Вхід вільний. З роботами також можна ознайомитися на веб-сторінці проєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-