На Херсонщині презентували книгу про депортацію українців із Польщі

На Херсонщині презентували книгу про депортацію українців із Польщі

Фото
Укрінформ
На Херсонщині презентували книгу "Вигнані на степи", що розповідає про депортацію українців із Польщі на південь України у 1944-1946 роках.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Виселили, за різними даними, з Польщі в Україну 482 - 488 тисяч людей, 4-5 тисяч чоловік було вбито під час виселення. В областях українського півдня (на яких базована ця книга – Запоріжжя, Херсонщина, Миколаївщина і північна Одещина) переселено близько 100 тисяч осібк. Більшість з них втекли у перші роки після переселення», - розповів у Кризовому медіа-центрі у Херсоні автор книги "Вигнані на степи", український історик та журналіст, уродженець Херсонщини Роман Кабачій.

За його словами, це вже не перша презентація цієї книги. Перша відбулася у Перемишлі, куди повезли сигнальні примірники, а потім був основний тираж – тисяча екземплярів, він виданий за сприяння Українського культурного фонду у київському видавництві «Люта справа». Книга наразі розповсюджується безкоштовно, її можна замовити на сайті видавництва, сплативши пересилку, зазначив автор.

На Херсонщині презентували книгу про депортацію українців з Польщі / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Для Романа Кабачія книга розпочалася ще коли він навчався у Херсонському університеті на історичному факультеті зі статті, що була базована на місцевих архівних справах - вони розповідали про долю українців з Польщі, що потрапили в цей регіон у період 1944-1946 років.

«Я був шокований тим, в яких умовах це відбувалося. А ще тим, що знайшлася людина у відділі облвиконкому, яка перейнялася їх долею. Її звали О.Н. Манзело (встановити ім’я та по-батькові не вдалося) – вона воювала з головами колгоспів, з головами районів за цих людей. Писала дуже емоційні листи, розповідали, як їм важко тут ведеться і я почав розкопувати – чому вони тут опинилися», - сказав Кабачій.

Читайте також: Держкіно профінансує короткометражний фільм про дітей у “сірій зоні”

Як зазначив автор, багато хто з херсонців так само не розумів, чому ці люди з’явилися на Херсонщині і тому ця тема була варта глибшого дослідження.

Як зазначає у своїй передмові редакторка книги Вікторія Поліненко, Роман Кабачій «пильно й делікатно» взявся розплутувати комплекс проблем, пов’язаних з висвітленням депортаційних процесів 1944-1946 років.

У книзі є розділи, що розповідають про те, чому виселяли українців з Польщі, та етапи цього процесу, про ОУН та УПА у цей період, про ставлення центральної та місцевої влади до депортованих, про те, як виживала люди в умовах колгоспів, в умовах іншого клімату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-