2 жовтня: народний календар і астровісник

2 жовтня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Трохима; повз кого щастя не проходить мимо, чим нині надихатися, а що варто ділити на два  

Наступного дня після Рош га-Шана у юдеїв день посту Гедалії. Цей траурний день пов’язаний з ім’ям однієї людини, з політикою та політиканством. У 6 столітті до н.е. Юдея була затиснута поміж двох наддержав: Єгиптом і Вавилоном. Поки політичні велетні чубилися між собою, єврейські правителі намагалися хоч якось втримати незалежність країни шляхом компромісів і гнучкої зовнішньої політики, шукаючи захисту у більш сильного покровителя. Звісно, не завжди це їм вдавалося. Так, проєгипетський вектор обернувся для юдеїв справжньою катастрофою. В 586 році до н.е. Вавилонський цар Навуходоносор ІІ захопив Єрусалим, вщент зруйнував місто і перший Храм, стратив чи взяв у полон всю політичну еліту Юдеї, поклавши, таким чином, край 400-річному правлінню династії з роду Давида. Втім, при всій своїй жорстокості, Навуходоносор все ж дозволив нижчим верствам населення залишитися в Юдеї і займатися землеробством. Правителем він призначив Гедалію — юдея, вельми мудрого й поміркованого в поглядах і вчинках. Вавилон гарантував Юдеї мир і безпеку, натомість вимагав до себе повної лояльності. Єврейська громада почала потроху відроджуватися, держава — міцніти, на історичну батьківщину з інших країн поверталися біженці. Серед них був і Ішмаель, один із царевичів роду Давида. Він вирішив, що Юдея має переорієнтуватися в своїй зовнішній політиці на Єгипет, а замість Гедалії царем має стати він. В результаті заколоту, підтримуваного амонітським царем, якого дуже непокоїло процвітання Юдеї, Гедалію вбили, а вавилонський гарнізон, що знаходився на юдейській території, вирізали. Що вчинив у відповідь Навуходоносор? Він ліквідував Юдейське царство, звівши його до статусу провінції і взяв у полон величезну кількість юдеїв. Євреї на довгі роки позбулися держави і національної незалежності. Чимало з них утекло до Єгипту, але й там їх дістала “вавилонська рука”. За декілька років Навуходоносор підкорив Єгипет, зруйнував його і більшість єврейських біженців у Єгипті загинули. Тому цей піст встановлено в пам’ять про вбивство Гедалії та тієї трагедії, яка сталася з єврейським народом після руйнування Першого Храму.

А в нас сьогодні мученика Трофима, якого в народі називали Трохимом. У цей день хлопці й дівчата «обирали одне одного». У давнину існував обряд, пов’язаний з тим, що після Семена (14 вересня) вже можна було засилати сватів, а на Покрову (14 жовтня) – справляти весілля. На Трохима хлопці й дівчата мали остаточно з’ясувати, чи будуть вони шлюбуватися в цьому році, а чи ще відвідуватимуть вечорниці та досвітки. Звідси й прислів’я: «На Трохима не проходить щастя мимо – куди Трохим, туди й воно за ним»

З іменинами вітайте Ігоря, Давида, Костянтина, Олексія, Миколу, Марію.

4-5 місячні дні, о 14:45 за київським часом Місяць перейде в знак Стрільця, тому настрій і взагалі — світосприйняття зміниться на більш позитивне. З глибин підсвідомості випірнемо на поверхню, роззирнемося навсібіч і побачимо, що небо синє, що сонце світить, пташки співають, і життя триває. Рівень оптимізму нездоланно зростатиме і міцнітиме. Ми доволі легко будемо йти на контакт, а на дії та звершення нас надихатимуть навіть дрібниці. Зросте рівень упевненості й налаштованості на успіх. Для самопіару просто чудовий день, але те, що вам надто солодко співатимуть інші — все ж діліть “на два”. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 –  -2,5 а найтеплішим у 1915 – +26,0.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-