Календар на всю голову. 28 вересня

Календар на всю голову. 28 вересня

Укрінформ
Цього дня 1968 року народився Міка Хаккінен - дворазовий чемпіон "Formula 1", а 1999 року бразильський футболіст Роналдо призначений послом миру в Косово

28 вересня 551 року до н.е. в селищі Цзоу (провінція Шаньдун) народився Кун Фу-цзи - відомий як давньокитайський філософ і політичний діяч, засновник державної релігії Піднебесної - конфуціанства, учитель Конфуцій. На його тілі 49 знаків майбутньої величі.

28 вересня 1533 року в Трансільванії (Семиграддя) народився Стефан Баторій - польський король і великий князь литовський. Повний королівський титул:  Божою ласкою король польський, великий князь литовський, російський, прусський, мазовецький, жемайтський, київський, волинський, підляський, інфлянтський, а також князь семиградський.

28 вересня 1542 року португальський мореплавець Хуан Кабрільйо першим з європейців побачив Каліфорнію, коли армада з двох кораблів - "Сан-Сальвадор" і "Вікторія" - зайшла в затоку Сан-Дієго і ... повернула назад. В ході експедиції були встановлені контакти з індіанцями племені Чумаш. У сутичці з аборигенами Хуан Кабрільйо був поранений і помер на острові Санта-Каталіна.

28 вересня 1618 року під маркою Будинку Ломбарді в Брюсселі відкрився перший в світі ломбард. Незабаром це вже була мережа ссуднозалогових установ по всій Європі, а його клієнтами були навіть королівські сімейства.

28 вересня 1745 року відбулося перше достовірно датоване виконання англійського гімну "God Save The King" ("Боже, бережи Короля").

Проспер Меріме
Проспер Меріме

28 вересня 1803 року в Парижі, Франція, народився Проспер Меріме - французький письменник і перекладач, один з перших у Франції майстрів новели. В якості головного інспектора історичних монументів він завідував складанням реєстру історичних пам'яток (т.зв. база Меріме), був членом Французької академії, сенатор Другої імперії.

28 вересня 1834 року в Бордо, Франція, народився Шарль Ламурьо - французький диригент і скрипаль. Він був першим скрипалем Паризької опери. У 1873 році в Парижі під керуванням музиканта були вперше проведені концерти за зразком лондонських концертів "Sacred Harmonie Society". Тут вперше стали виконуватися ораторії Генделя, "Страсті" Й. С. Баха та ін.

28 вересня 1831 року в Долнє Ретє, Словенія, народився Фран Левстік - словенський письменник, поет, драматург, журналіст, філолог, громадський діяч. Він вважається першим класиком словенської епічної прози. Його ім'ям назвали Люблінський ринок і дорогу. Також з 1949 року в Словенії кращим дитячим письменникам вручається премія Франа Левстіка.

28 вересня 1840 року в Краніхфельді, Німеччина, народився Рудольф Баумбах - німецький поет.

28 вересня 1848 року селі Кедарпур (Баласорський округ, Орісса) народився Радханатх Рай - індійський поет, письменник, драматург, що складав твори мовою орія.

28 вересня 1852 року в Парижі, Франція, народився Анрі Муассан - французький хімік, дослідник, який отримав елемент фтор.

28 вересня 1859 року в Берліні, Німеччина, помер Карл Ріттер - німецький просвітитель, основоположник сучасної географії.

28 вересня 1864 року в Лондоні за участю Карла Маркса було засновано Міжнародне співтовариство робітників - I Інтернаціонал. Перша масова міжнародна організація робітничого класу об'єднувала осередки з 13 європейських країн і США. Ця організація припинила своє існування в 1876 році після розколу, що відбувся в 1872 році.

28 вересня 1873 року в Парижі, Франція, помер Еміль Габоріо - французький письменник, один з основоположників детективного жанру.

28 вересня 1884 року в місті Йокогама, Японія, народився Су Маньшу - китайський письменник, поет, журналіст, революціонер часів занепаду династії Цин і початку Китайської Республіки. Буддійський монах, брав участь у революційних подіях початку XX століття, писав статті для опозиційних газет «Гомін жибао» і «Чжунго жибао».

28 вересня 1886 року в Києві народився Микита Мандрика - український літературознавець, публіцист, вчений, дипломат, поет, громадський діяч. Доктор права.

28 вересня 1887 року в Китаї повноводна річка Хуанхе раптово змінила русло, затопивши на Північно-Китайській рівнині сотні міст і сіл, в результаті загинуло понад 100 тис. чоловік.

Герман Мелвілл
Герман Мелвілл

28 вересня 1891 року в Нью-Йорку, США, помер Герман Мелвілл - американський письменник і моряк, автор класичного роману "Мобі Дік" ("Moby-Dick"), класик літератури США. Він писав не тільки прозу, але і вірші.

28 вересня 1895 року в Вільнев-л'Етані, Франція, помер Луї Пастер - видатний французький мікробіолог і хімік, член Французької академії. Показавши мікробіологічну сутність бродіння і багатьох хвороб людини, він став одним з основоположників мікробіології і імунології.

28 вересня 1898 року в Пекіні, КНР, страчений Тань Ситун - китайський мислитель, поет, публіцист часів династії Цин. Він брав участь в підготовці реформаторами повалення палацового угруповання противників реформ. Тань Ситун був організатором "Південного товариства освіти" і керував Школою математики і природничих наук в Люяні, а також був головним редактором газети "Сянбао".

Макс Шмелінг
Макс Шмелінг

28 вересня 1905 року в Клайн-Луккові, Німеччина, народився Макс Шмелінг - німецький боксер, перший європеєць, який завоював в XX ст. титул чемпіона світу у важкій вазі. За версією журналу "Ринг" він був названий "Боксером року". Після завершення кар'єри на канвасі "чорний улан" кілька років працював спортивним суддею.

28 вересня 1918 року в селі Василівка, Херсонська губернія, народився Василь Сухомлинський - знаменитий український педагог-новатор, публіцист, письменник, поет. Член-кореспондент Академії педагогічних наук, кандидат педагогічних наук, заслужений вчитель школи.

28 вересня 1924 року в Фонтана-Лірі, Італія, народився Марчелло Мастроянні - італійський актор, який частіше за інших знімався у режисерів Федеріко Фелліні і Вітторіо де Сікі. Він з'явився у фільмах: "Ніч", "Солодке життя", "Шлюб по-італійськи", "8 з половиною", "Розлучення по-італійськи" та ін.

28 вересня 1928 року англійський мікробіолог Александер Флемінг досліджуючи плісняві гриби перший в світі виділив потужний антибіотик. 3 вересня після літніх вакацій вчений повернувся в лабораторію. Перед від'їздом він зібрав всі культури стафілококів на столі в кутку. Повернувшись, дослідник зауважив, що на одній пластині з культурами з'явилися цвілеві гриби, і що присутні там колонії стафілококів знищені. Флемінг відніс гриби, які виросли на пластині з його культурами, до роду пеніцилових, і, через кілька місяців, у березні 1929 року назвав виділену речовину пеніциліном.

1
Коко Тейлор

28 вересня 1928 року в Шелбі Каунті (Теннессі, США) народилася Коко Тейлор - американська співачка, названа за унікальний голос "Королевою блюзу". Сім раз співачка номінувалася на премію "Grammy", але отримала нагороду тільки в 1984 році за альбом "Blues Explosion".

28 вересня 1929 року в селі Стопчатів (нині - Івано-Франківська область) народився Дмитро Павличко - український поет, письменник, політик. Автор поетичних збірок: "Любов і ненависть", "Моя земля", "Чорна нитка", "Правда кличе", "Таємниця твого обличчя", "Поеми і притчі", "Покаянні псалми". Літературна критика зібрана в книгах "Магістралями слова", "Над глибинами", "Біля мужнього слова".

Бріжіт Бардо
Бріжіт Бардо

28 вересня 1934 року в Парижі, Франція, народилася Бріжіт Бардо - французька актриса, співачка і громадський діяч. Вона знімалася в картинах: "Істина", "Парижанка", "І Бог створив жінку" та ін.

28 вересня 1936 року в селі Плесківці (нині - Тернопільська область) народився Гаврило Чернихівський - український літературознавець, краєзнавець, історик.

28 вересня 1938 року в Гарлемі (Нью-Йорк, США) народився Бен Кінг - американський співак, один із класиків соул-музики кінця 1950 початку 1960-х рр., що починав кар'єру в якості фронтмена вокального колективу "The Drifters". Його протяжний баритон зробив ритм-енд-блюз популярним серед білої публіки: класичні записи Бена Кінга передбачили "мотауновське звучання" середини 1960-х рр.

28 вересня 1938 року в Дніпродзержинську (нині - Кам'янське) Дніпропетровська область народився Олександр Голобородько - український актор, який знявся у фільмах: "Цирк запалює вогні", "Кохана жінка механіка Гаврилова", "Битва за Москву", "Царське полювання".

28 вересня 1941 року в селі Зацівка, Чернігівська область, народився Олександр Яловенко - український художник-пейзажист, портретист, член Спілки художників України.

28 вересня 1942 року в Києві помер Юрій Будяк - український письменник, журналіст, громадський діяч, педагог.

28 вересня 1947 року в Нью-Гейвені, США, помер Микола Матіїв-Мельник - український письменник, журналіст, відомий галичанин. Псевдоніми - Микола Яблонівський, Богдан Чорногор, Богдан Вольний, Богдан Хмиз, Василь Хмара, Микола Лебединський, Микола Гірський та ін.

28 вересня 1950 року в Каркассоні, Франція, помер Жое Буске - французький поет, прозаїк, літературний і художній критик.

28 вересня 1952 року в місті Утрехт, Нідерланди, народилася Сільвія Крістель - голландська актриса і модель, художниця, знаменита "Еммануель" в серії еротичних фільмів. Гонорар виконавиці за дебютну картину - "Еммануель" ("Emmanuelle") режисера Жюста Жекіна склав ... $6 тис.

Едвін Габбл
Едвін Габбл

28 вересня 1953 року в Сан-Маріно (Каліфорнія, США) помер Едвін Габбл - один з найбільш впливових астрономів і космологів в XX ст., який зробив вирішальний внесок у розуміння структури космосу. У 1924-1926 рр. він виявив на фотографіях деяких найближчих галактик зірки, з яких вони складаються, чим довів, що вони представляють собою зоряні системи, подібні нашій Галактиці (Чумацький Шлях). У 1929 році вчений виявив залежність між червоним зміщенням галактик і відстанню до них (Закон Габбла).

28 вересня 1956 року в Києві помер Остап Вишня (справжнє ім'я - Павло Михайлович Губенко) - видатний український письменник, гуморист і сатирик.

Вільям Боїнг
Вільям Боїнг

28 вересня 1956 року в Сієтлі (Вашингтон, США) помер Вільям Боїнг - американський літакобудівник, засновник американської авіабудівної компанії "Boeing". У 1916 році ентузіаст зі своїм другом військово-морським інженером Джорджем Конрадом Вестервельтом розробив гідролітак "B&W" і організував "The Pacific Aero Products Company" - для виробництва літаків. Компанія змінила назву на "The Boeing Company" в 1917 році.

28 вересня 1960 року в Квінсі (Нью-Йорк, США) народилася Дженніфер Раш (власне: Гайді Штерн) - американська співачка німецького походження. Світову популярність їй принесла пісня "The Power Of Love".

28 вересня 1966 року в Парижі, Франція, помер Андре Бретон - французький письменник і поет, основоположник сюрреалізму. Саме навколо нього сформувався гурток талановитих епатажистів: Луї Арагон, Поль Елюар, Трістан Тцара. Починаючи з 1920 року, вони влаштовували шокуючі презентації, регулярні бійки на банкетах, численні скандали. Буржуазна публіка з побоюваннями слідкувала за пригодами молодих поетів. Після публікації першого "Маніфесту сюрреалізму" ("Manifeste du surréalisme"), рух знайшло чітку програму, декларативно викладену в документі, і вождя, яким став Андре Бретон.

28 вересня 1967 року в Бостоні, Массачусетс, співак і гітарист Джон Кейл в останній раз виступив у складі рок-групи "Velvet Underground".

Міка Хаккінен
Міка Хаккінен

28 вересня 1968 року в місті Вантаа, Фінляндія, народився Міка Хаккінен - фінський автогонщик, дворазовий чемпіон "Formula 1". Володар двох чемпіонських титулів в цьому класі автогонок, він ставав чемпіоном в 1998, 1999 рр. З 2004 року спортсмен повернувся в чемпіонат ДТМ. Але після закінчення сезону-2007 він прийняв рішення про завершення виступів у цьому чемпіонаті (виграв три гонки за три сезони).

28 вересня 1968 року на дев'ять тижнів пісня "Hey Jude" у виконанні "The Beatles", присвячена Полом Маккартні синові Джона Леннона - Джуліану, який важко переживає розлучення батьків, - очолила хіт-парад США.

28 вересня 1970 року в Балтіморі (Меріленд, США) помер Джон Дос Пассос - американський письменник португальського походження. Перші романи ставилися до літератури "втраченого покоління": Пригоди молодої людини", "Три солдати", а роман "Мангеттен" і зовсім відносився до формалістичного експерименту.

28 вересня 1977 року в Торонто (провінція Онтаріо, Канада) помер Юліян Тарнович - український громадський діяч, журналіст, публіцист і письменник.

28 вересня 1978 року в Апостольському палаці, Ватикан, на 33-й день після свого обрання Папою Римським помер Іоанн Павло I.

Гіларі Дафф
Гіларі Дафф

28 вересня 1987 року в Х'юстоні (Техас, США) народилася Гіларі Дафф - американська співачка і актриса. Вона знялася в картинах: "Улюблена жіноча телевізійна зірка", "Гуртом дешевше", "Ліззі Макгвайр", "Агент Коді Бенкс", "Історія Попелюшки".

28 вересня 1988 року в Афінах, Греція, померла Еллі Алексіу - грецька письменниця і перекладачка. Перебуваючи в роки II Світової війни у Франції, вона підтримувала дружні зв'язки з Луї Арагоном, Полем Елюаром та іншими літераторами, переважно лівого спрямування. Після повернення на батьківщину до глибокої старості активно брала участь в літературному й громадському житті, виступала з лекціями.

28 вересня 1991 року в Санта-Моніці (Каліфорнія, США) помер Майлз Девіс - американський джазовий трубач і бенд-лідер, що зробив значливий вплив на розвиток музики XX ст. Він стояв біля витоків безлічі стилів і напрямків, таких як модальний джаз, кул-джаз і ф'южн. Майже півстоліття Бог сучасного джазу визначав звучання джазу і був іконою для трьох поколінь слухачів. Записи музиканта дозволяють простежити розвиток сучасної музики - від бібопа кінця 1940-х рр. до хіп-хопу 1980-х рр. На відміну від інших колег, Майлз ніколи не обмежувався одним джазовим стилем. Відзначаючи широту інтересів і багатогранність таланту, Дюк Еллінгтон порівнював соліста з Пабло Пікассо.

28 вересня 1999 року бразильський футболіст Роналдо призначений послом миру в Косово. Він очолив кампанію по боротьбі з убогістю в краї. Ця акція - частина програми розвитку ООН по боротьбі з бідністю в усьому світі.

28 вересня 2001 року фінський Парламент прийняв закон про одностатеві шлюби. Реєстрація таких шлюбів дозволила одностатевим парам користуватися майже всіма правами і обов'язками традиційних сімейних пар. З того часу подружжя може успадковувати майно, однак прізвище їм брати не дозволили.

28 вересня 2013 року в Варшаві, Польща, помер Тадеуш Мазовецький - польський політик, публіцист, активіст "Solidarność", перший демократичний прем'єр-міністр Польщі, голова Демократичної унії.

Олександр Рудяченко, Київ

Перше фото з сайту autowp

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-