Майже 600 науковців із 17 країн: найбільша в історії експедиція вирушила до Арктики

Майже 600 науковців із 17 країн: найбільша в історії експедиція вирушила до Арктики

Укрінформ
Найбільша в історії наукова експедиція вирушила до Арктики для вивчення клімату.
Про це повідомляє DW.

"В експедиції під назвою MOSAiC (Багатопрофільна дрейфуюча обсерваторія з вивчення арктичного клімату) беруть участь близько 600 дослідників із 17 країн. Вартість проєкту становила €140 млн, половину з яких сплатила Німеччина", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, німецький криголам Polarstern ("Полярна зірка") 20 вересня відчалив від берега у норвезькому місті Тромсе та поплив до Арктики. Його супроводжуватиме російське судно "Академик Федоров".

Криголам попрямує в центральну Арктику. За два тижні він має відшукати велику крижину, на якій буде розміщено наукову базу. Вона дрейфуватиме у невідомому напрямку протягом року. На ній по черзі працюватимуть групи науковців.

Флот із чотирьох криголамів з Росії, Китаю та Швеції, а також літаки й вертольоти забезпечать зміну екіпажу та обслуговуватимуть експедицію.

Читайте також: В арктичному снігу знайшли частинки мікропластику

Керівник експедиції Маркус Рекс розповів, що головними завданнями експедиції буде збір даних, які "терміново необхідні для розуміння нашого клімату". Він додав, що клімат в Арктиці є найбільш невизначеним, а потепління там відбувається найшвидшими темпами. Дослідники також вивчатимуть види риб, які живуть у водах Арктики.

Фото: Alfred-Wegener-Institut/Mario Hoppmann

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-