Держкіно пояснило, чому серіал

Держкіно пояснило, чому серіал "Чорнобиль" повністю не знімали в Україні

Укрінформ
Серіал від HBO "Чорнобиль", який за рейтингом IMDb обігнав навіть "Гру Престолів", повністю не знімали в Україні через відсутність у нашій країні повернення державою виробнику частини здійснених витрат на зйомки фільму.

Про це написав голова Держкіно Пилип Іллєнко на своїй сторінці у Facebook.

"Про серіал "Чорнобиль" та Україну. Основні зйомки цього серіалу (а також безліч інших серіалів та фільмів) відбулися не на території нашої країни з дуже простої причини - у нас досі немає cash rebates, тобто повернень державою виробнику частини здійснених витрат на зйомку фільму, які існують у більшості країн Європи і світу", - пояснив Іллєнко.

Він зазначив, що вже давно пропонується запустити у нас таку систему і за ініціативою Держкіно навіть було ухвалено у 2017 році відповідний закон.

"Проте цей чудовий закон не працює, адже необхідно також внести зміни до Бюджетного кодексу України. Сподіваюсь, тепер народні депутати усвідомлять, наскільки це важливо. Реєстраційний номер законопроекту - 3240, він вже підготовлений Бюджетним комітетом до 2-го читання, і його цілком може ухвалити ще це скликання парламенту", - написав голова Держкіно.

Як повідомлялося, сценарій серіалу "Чорнобиль" базується на реальних подіях та людських історіях упродовж двох років після аварії.

Серіал схвально оцінили глядачі, медіа та відомі кінокритики.

Повідомлялося також, що успіх мінісеріалу "Чорнобиль" від американського телеканалу HBO збільшив кількість туристів, які хочуть відвідати зону відчуження на ЧАЕС.

За даними ЗМІ, 70% серіалу знімали у Литві, де це було дешевше зробити. Вільнюс був Прип'яттю, Каунас - Москвою, Ігналінська атомна станція - Чорнобильською. Лише задля деяких сцен приїхали в Україну і знімали кілька тижнів.

Читайте також: Серіал "Чорнобиль" збільшив потік туристів до зони відчуження

Українськими локаціями стали київський Поділ, центр, Оболонь, місто Прип'ять і Київське море. Частину столичних епізодів у червні 2018 року знімали на вулиці Богдана Хмельницького, у кварталах від Пушкінської до Володимирської. На час зйомок на вулицях змінювали вивіски і назви. Інформагенція Укрінформ стала "музичною школою №132", замість лайт-боксів з'явилися агітплакати тих часів та стенди з газетою "Правда".

До Києва тоді приїздили головні зірки - Стеллан Скарсгард, Джаред Гарріс, Емілі Вотсон та Джессі Баклі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-