5 грудня: народний календар і астровісник

5 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кому протегувала свята Цецилія, чи час ставити віхи і тримати серце на долоні   

Сьогодні мученика Прокопа, а також мучениці Цецилії. Свята Цецилія народилася в аристократичній римській родині. Була таємною християнкою. Батьки віддали її заміж за язичника, але вона своєю щирою вірою переконала чоловіка теж прийняти християнство. Подружжя всіляко допомагало всім християнам, які потребували підтримки і допомоги. Вони відвідували ув’язнених, давали прихисток утікачам, хоронили закатованих. Але незабаром і самі стали переслідуваними. Цецилію разом із чоловіком піддали жорстоким тортурам, а потім стратили.

Святу мученицю Цецилію особливо вшановували католики; з ХVI століття вона вважалася покровителькою музикантів і музики, зокрема духовної. Чимало композиторів присвячували святій Цецилії власні твори, зокрема: Генрі Перселл, Гендель, Гуно, Бенджамін Бріттен. У Чехії цей день вважався святом сільської інтелігенції: музикантів, учителів, співаків, лікарів. Ввечері люд влаштовував святкові вечірки – братства, куди приймали нових членів. Святій Цецилії молилися всі ті, хто хотів досягти певних успіхів у царині композиторського, або виконавського музичного мистецтва.

А в нас у давнину в цей день на шляхах ставили віхи, щоб мандрівники не збилися зі  шляху. Санний шлях, прокладений на Прокопа, мав триматися до самої весни.

Іменинники нині Архип, Прокіп, Максим, Михайло, Петро, Володимир, Марко, Борис.

Нині 28-ий місячний день; енергійність і напористість у просуванні своїх інтересів сьогодні не пройдуть. Більш продуктивними виявляться інші методи: максимальна обережність, навіть, певною мірою, хитрощі. Соціальні, романтичні дипломатичні взаємини, зіпсовані в минулому, швидко не полагодити, але треба докладати максимум зусиль і діяти, діяти, діяти. Не варто пришвидшувати події, ліпше діяти окружними шляхами, вдаючись до таємної дипломатії. Не час публічності, щирості та відкритості, обмежтеся прохолодною ввічливістю. Пильнуйте кордони. І не забудьте вшанувати святу Цецилію – ввечері послухайте григоріанський хорал. Або візантійський розспів… 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 –  -19,3, а найтеплішим у 2008 – +14,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-