Італійські вчені провели розтин первісної людини і дослідили її раціон

Італійські вчені провели розтин первісної людини і дослідили її раціон

Укрінформ
Розтин чоловіка, який жив 5300 років тому і зустрів свою смерть на льодовику, допоміг вченим дослідити його раціон.

Італійські вчені з Інституту вивчення мумій в місті Больцано розповіли про останню вечерю найдавнішої зі знайдених в Європі «крижаної людини» Етці, повідомляє BBC.

Тіло зберігалось на льоду впродовж тисячоліть, поки його не було виявлено в 1991 році. Радіовуглецевий аналіз показав, що наш предок загинув близько 5300 років тому, скоріш за все, в битві. На той момент йому було близько 45 років, і, хоча для наших сучасників це невеликий вік, Етці тоді виглядав як справжній дідусь.

Читайте також: Польські археологи продовжать розкопки біля пам'ятника УПА у Грушовичах

Науковці виявили, що остання вечеря первісної людини була збалансованою, але також неймовірно жирною. Шлунок чоловіка був наповнений жиром дикого козла, червоним м’ясом оленя, зерном стародавньої пшениці і токсичною папороттю, яку він міг вжити в лікувальних цілях.

Такий раціон, завдяки високій калорійності, великій кількості вуглеводів, протеїну і жирів, чудово підходив для суворого життя в горах, стверджують вчені. Важко сказати те ж саме про його смакові властивості.

“Складно уявити, як смакує жир козла. Точно не так приємний, як те, що ми зараз їмо. З огляду на те, що тоді не було солі і їм доводилося задовольнятися чистим смаком м'яса та жиру, доводилося їсти через силу”, - зізнався доктор Френк Мекснер, один з дослідників Етці.

І хоча такий раціон чудово забезпечував стародавню людину калоріями, він, як і сучасна жирна їжа, в рази збільшував ризик проблем з серцево-судинною системою. У Етці, наприклад, знайшли ознаки закупорки артерій, тому, якби він і не загинув у бою, жити йому залишалося недовго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-