У Києві представили елементи культури та сенси, що об'єднують українців і кримських татар

У Києві представили елементи культури та сенси, що об'єднують українців і кримських татар

Фото
Укрінформ
Команда проєкту «Сенси, що об'єднують» у Киеві на зустрічі з представниками українських медіа представила елементи кримськотатарської культури та сенси, що об'єднують українців та кримських татар.

Результати проєкту, який впроваджується ГО «Алєм» у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством освіти і науки України, науковими, освітніми, музейними, театральними закладами та за підтримки Швейцарії, презентували у п'ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

У Києві представили елементи культури та сенси, що об'єднують українців і кримських татар/Фото: Павло Багмут, Укрінформ

За словами голови громадської організації «Алєм», координаторки проєкту Есми Аджієвої, проєкт розпочався за тиждень до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

«Для нас це був виклик. Під час роботи над проєктом ми намагалися не лише розповісти про культуру кримських татар та виявити спільні елементи з традиціями українців, а й підтримати кримських татар, які живуть на тимчасово окупованих територія, зокрема у Криму. Ми об’єднуємося, бо ми разом сильніші», - сказала Аджієва.

За результатами проекту 26 лютого 2024 року були підготовлені документи та інформаційні матеріали для включення чотирьох елементів нематеріальної культурної спадщини до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України: «Орьнек - кримськотатарський орнамент та знання про нього» (2018), «Практика та культурний контекст приготування чіберек та янтик - традиційних страв кримських татар» (2023), «Кавова традиція кримських татар» (2024), «Агир ава ве Кайтарма - традиційний танець кримських татар» (2024).

31 жовтня 2022 року відкрилася виставка «Miras. Спадщина» у Національному музеї історії України. На ній представлена колекція кримськотатарських артефактів, серед яких вишукані оригінальні зразки кримськотатарського ювелірного мистецтва, вишивки й побуту XІХ – початку XX століть. Вони знайомлять не лише з мистецтвом, але й зі звичаями, естетичними, релігійними та світоглядними традиціями корінного народу України - кримських татар. Виставку можна оглянути під час онлайн-екскурсій.

Також була проведена кампанія з демонстрації національних костюмів та кавової традиції кримських татар. Відповідні світлини разом із QR-кодами прикрашали білборди, скролери та сітілайти у 12 містах України.

Читайте також: Кавова традиція й танок: до переліку культурної спадщини додали ще чотири елементи

У межах проєкту відбулася співпраця з українською співачкою кримськотатарського походження Джамалою. Було створено 10 відеороликів з 10-ма кримськотатарськими народними піснями, серед яких Джамала заспівала кримськотатарську народну пісню «Meni ğamdan azat eyle» («Звільни мене від мук»), яка також увійшла і до альбому співачки «QIRIM» та зроблені віршовані переклади українською та англійською мовами до 14 кримськотатарських народних пісень.

Також було започатковано концертну програму «Файний Франко Ф’южн» разом з Національним академічним драматичним театром імені Івана Франка

26 червня 2023 року на базі Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського відкрився Кримськотатарський культурно-освітній центр "Бєрєкєт", де проводяться курси з вивчення кримськотатарської мови.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у Києві презентували фільм про участь кримських татар у війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-