Правозахисники КРЦ опублікували понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Правозахисники КРЦ опублікували понад 80 спростованих російських фейків про Україну і НАТО

Укрінформ
Кримськотатарським Ресурсним Центром (КРЦ) на сьогодні опубліковано понад 80 спростованих фейків, розповсюджених РФ щодо України та НАТО. Ними охоплено понад 600 тисяч осіб.

На цьому наголосила менеджерка з комунікацій КРЦ Тетяна Подворняк під час пресконференції в Укрінформі "Тенденції поширення фейкової інформації про НАТО в окупованому Криму".

"Тематика НАТО відносно України є ключовою для російських ЗМІ, зокрема для кримських медіа. Особливо це простежується після повномасштабного вторгнення РФ в Україну", - сказала вона.

За словами Подворняк, Росія хоче налаштувати мешканців тимчасово окупованого Криму проти України та НАТО, налякати кримчан та жителів Росії військовою загрозою з боку НАТО та виправдати війну Росії проти України. "В окупованому Криму роками живуть люди, на яких Росія хоче вплинути своєю пропагандою. Тому ми вже другий рік розвінчуємо фейки щодо НАТО і окупованого Криму", - зазначила вона.

Подворняк навела приклад найпопулярніших фейків за 2023 рік. Це: "Інструктори НАТО та ФБР готували собак-підривників для роботи в Україні", "США хотіли довести НАТО до західного кордону Росії", "НАТО має план ведення війни з Росією", "У країнах НАТО присутнє "аморальне та незаконне" ставлення до російських журналістів" та інш.

У свою чергу голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв заважив, що, якщо говорити про Крим, то російські фейки щодо України, і НАТО насамперед, розраховані на громадян РФ, які незаконно приїхали до Криму. "Росії потрібно, щоб її громадяни, які мешкають на півострові, були впевнені, що вони захищені ЗС РФ, і що їм нічого не загрожує на цій території", - сказав він.

За словами Барієва, фейки також розраховані на колаборантів у Криму: "РФ важливо, щоб колаборанти теж були впевнені в тому, що вони на "правильному шляху" і не будуть покарані за те, що працюють на окупантів".

Читайте також: У Криму зафіксували понад дев'ять тисяч порушень прав людини

Менеджер Кримськотатарського ресурсного центру Сергій Пархоменко звернувся до представників провідних українських ЗМІ, щоб вони не тиражували російські фейки. "Дуже просимо не тиражувати різноманітні заяви, де написано всяку маячню. Говорячи про якісь російські наративи, цитуючи російських блогерів, експертів, офіційних осіб, ви сприяєте їх розкрутці", - наголосив він.

Раніше Укрінформ повідомляв, що пропаганда РФ у тимчасово окупованому Криму створює нові фейки про НАТО. Пропагандисти почали визнавати суб'єктність України, але твердять, що ЗСУ нібито воюють в інтересах Північноатлантичного альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-