У Криму найбільших репресій зазнають кримські татари - Лубінець

У Криму найбільших репресій зазнають кримські татари - Лубінець

Відео
Укрінформ
На території тимчасово окупованого Криму найбільше зазнають переслідувань, репресій представники корінного народу - кримські татари.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець сказав у онлайн-виступі на зустрічі «Права людини та кримські татари в окупованій частині Україні», яка відбулася в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

“На території тимчасово окупованого Криму найбільше зазнають переслідувань, репресій представники корінного народу - кримські татари. Наразі відомо про 190 політв'язнів, що утримуються в Криму чи вже перевезені до Російської Федерації. 123 з них - це кримські татари. Більшість з них, це люди - які утримуються в порушення всіх норм міжнародного гуманітарного права”, - сказав Лубінець. 

Омбудсмен зазначив, що прикриваючись евакуацією, росіяни депортують або насильницьки переміщують українських дітей ще з 2014 року. За наявними даними, було депортовано близько 20 тисяч українських дітей, але це число може бути в рази більшим. 

«Росія порушує міжнародний правопорядок та зухвало нехтує міжнародним гуманітарним правом. В Україні вже понад 9 років триває війна, а з лютого 2022 року, з початком повномасштабної збройної агресії, українці ціною життя виборюють свободу, незалежність та демократію. Росія посягає на невід'ємні, фундаментальні права українців, вбиває цивільних, викрадає наших дітей, руйнує домівки, школи та лікарні, знищує цілі міста та села, тримає у заручниках цивільне населення. Тисячі вбитих і поранених - це все є геноцидом нашого народу», - наголосив Лубінець. 

Читайте також: Кримський політв'язень із хворобою серця Сулейманов третій місяць не може отримати ліки

За його словами, громадяни, які опинилися на тимчасово окупованій території України, є найуразливішою категорією, оскільки можуть бути використані й збройному конфлікті, постраждати від торгівлі людьми, піддані трудовій та іншим видам експлуатації. Країна-окупант зухвало порушує права на свободу пересування, доступ до правової допомоги та правосуддя, права на освіту, соціальний захист тощо.

Як повідомляв Укрінформ, наразі у полоні РФ загалом перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-