Правозахисники вимагають від РФ звільнити пенсіонерку з Криму та інших політв'язнів

Правозахисники вимагають від РФ звільнити пенсіонерку з Криму та інших політв'язнів

Укрінформ
Правозахисники закликали РФ звільнити пенсіонерку з Криму, громадянку України Галину Довгополу, засуджену в окупованому Криму до 12 років позбавлення волі за "держзраду", та інших політв'язнів, які утримуються в місцях несвободи на території Росії та тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомляє Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

"Закликаємо РФ негайно звільнити Галину Довгополу та всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 4 роки тому, 27 листопада 2019 року, співробітники ФСБ затримали Галину Довгополу за підозрою «у скоєнні державної зради». 29 березня 2021 року окупаційний «суд» засудив жінку до 12 років позбавлення волі в колонії загального режиму, з обмеженням свободи на 1 рік.

Весь час до винесення вироку Довгопола перебувала в слідчому ізоляторі. Її вивезли до СІЗО Лефортово у Москві, а на початку 2021 року повернули до СІЗО Сімферополя.

З огляду на вік жінки такий термін може виявитися смертельним. Крім того, треба враховувати той факт, що у Довгополої є тяжкі та хронічні захворювання, які особливо загострюються через неналежні умови утримання у СІЗО та в’язницях, системне ігнорування скарг правоохоронними органами, а також неналежну та несвоєчасну медичну допомогу, зауважили правозахисники.

"Ми вважаємо, що справжньою причиною затримання Галини Довгополої є її політичні погляди. Галина публічно висловлювала свій осуд окупації Криму Російською Федерацією, а також підтримувала зв’язок з волонтерськими українськими організаціями, що діяли на підконтрольній уряду України території", - наголосили в КРЦ.

Читайте також: Російські загарбники формують списки «неблагонадійних» у Криму – Центр нацспротиву

Як повідомлялося, Галина Довгопола (1955 р.н.) була затримана в окупованому Криму у листопаді 2019 року за підозрою «у скоєнні державної зради». Жінку звинуватили в тому, що вона «таємно співпрацювала з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України з метою виконання розвідувальних завдань» і нібито збирала дані, які є державною таємницею, про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту.

Засуджена кримська пенсіонерка написала листа з російської колонії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-