В Україні вперше позбавили адвоката-зрадника із Криму професійного статусу

В Україні вперше позбавили адвоката-зрадника із Криму професійного статусу

Укрінформ
Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області (КДКА) позбавила права на адвокатську діяльність адвокатку Юлію Марчук, яка очолила незаконну “Адвокатську палату м. Севастополя” та сприяла закріпленню окупаційних органів і політиці Росії з колонізації Криму.

Про це повідомляє ZMINA, передає Укрінформ.

Зазначається, що КДКА порушила дисциплінарне провадження за заявою голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик до Національної асоціації адвокатів України (НААУ), в якій вказується, що деякі українські адвокати Криму долучилися до реалізації політики Росії щодо колонізації півострова, а також до створення та керівництва в окупації органів адвокатського самоврядування “Адвокатської палати Республіки Крим” і такої самої у Севастополі.

Під час засідання комісії правозахисниця зауважила, що під керівництвом Юлії Марчук, яка обійняла цю посаду у 2018 році, ухвалюються юридичні рішення про зарахування адвокатів-колонізаторів до складу відповідної "Адвокатської палати”. Це дозволяє їм безперешкодно вести адвокатську діяльність на тимчасово окупованих територіях та переміщувати туди інших суб’єктів Росії.

"Усі попередні роки органи адвокатського самоврядування України ніяк не реагували на діяльність українських адвокатів-зрадників в Криму. Нарешті це сталося, аж на десятому році окупації Криму. Це перший такий випадок, але, сподіваюся, не останній", — наголосила Печончик.

Правозахисниця поінформувала, що, за даними досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіонального центру прав людини, за час тимчасової окупації Криму на територію півострова незаконно перемістилися щонайменше 102 російських адвокати із 42 суб’єктів РФ. Це 10% загальної кількості чинних адвокатів в Криму.

Читайте також: Кримському «блогеру» загрожує до 12 років тюрми за допомогу окупантам

Печончик також звернула увагу на політично вмотивовані кримінальні переслідування громадян України, які, зокрема, чинять спротив окупації чи ведуть діяльність на захист прав людини, на підтримку територіальної цілісності України. Наразі, за даними українських правозахисних організацій, 182 громадянина з окупованого Криму позбавлено волі з політичних мотивів окупаційними адміністраціями.

Як повідомляв Укрінформ, що Адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила трьох кримських адвокатів професійного статусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-