В Україні розроблять правопис кримськотатарської мови на основі латиниці

В Україні розроблять правопис кримськотатарської мови на основі латиниці

Укрінформ
У Державній службі з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) створено робочу групу з розроблення правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомляє у Телеграмі.

Під співголовуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося чергове засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови.

Учасники обговорили стан реалізації проєкту правопису кримськотатарської мови з використанням алфавіту основі латинської графіки.

Зокрема, представник від ДЕСС повідомив про створення робочої групи, яка займатиметься розробленням правопису. До складу групи увійшли мовознавці, а також представники наукової спільноти від кримськотатарського народу. Вони працюватимуть над розробленням офіційного правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.

У Мінреінтеграції нагадали, що згідно з розпорядженням Уряду проєкт правопису кримськотатарської мови на базі латинської графіки має бути розроблений до 30 вересня 2024 року. Відповідальними за розроблення правопису визначено ДЕСС та МОН.

«Для захисту та популяризації кримськотатарської мови впровадження нового правопису – вкрай необхідне рішення. Адже використання латинського алфавіту полегшить вивчення мови як етнічними кримськими татарами, так і всіма охочими», – зазначила Верещук.

У засіданні також взяли участь співголови Нацкомісії: Постійний Представник Президента в АРК Таміла Ташева, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також представники державних органів та мовознавці з освітніх установ.

Читайте також: Проєкт правопису кримськотатарської мови розроблять до кінця вересня 2024 року

Як повідомляв Укрінформ, Інститут релігії та суспільства Українського католицького університету запускає курс із вивчення кримськотатарської мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-