Цьогоріч до українських вишів вступили 86 абітурієнтів з окупованого Криму - правозахисниця

Цьогоріч до українських вишів вступили 86 абітурієнтів з окупованого Криму - правозахисниця

Укрінформ
До українських закладів вищої освіти цьогоріч вступили 86 абітурієнтів із тимчасово окупованого Криму.

Про це під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила керівниця напрямку національної адвокації ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова.

“Цифра цього року дуже невтішна — 86 дітей”, - зауважила вона.

За її словами, вступна кампанія 2023 року стала десятою за після тимчасової окупації Криму. Центр “Альменда” відстежив динаміку вступу за цей період.

Так, найвищий показник був у 2015-му році — тоді з Криму до українських вишів вступили 943 дитини.

“У 2016-му році вступили 153 дитини. Чому такий провал? Бо у дітей два роки не було української освіти. І спочатку їм треба було отримати свідоцтва за 9 клас, а потім вступати до вишів. Тоді з'явився наказ № 271 МОН (Про затвердження Порядку прийому для здобуття вищої, фахової та професійної освіти осіб, які проживають на територіях, де неможливо забезпечити виконання стандартів освіти України — ред.), згідно з яким діти складали іспити за 9 та 11 клас. Це спровокувало ріст кількості випускників із Криму до українських вишів. Так, у 2017-му році вступили 204 абітурієнти, у 2018-му - 254, 2029-му — 265”, - зазначила Потапова.

За її словами, у 2020 році, попри епідемію коронавірусу, відзначався великий приріст вступників із тимчасово окупованого Криму, бо для дітей на той момент діяла ефективна система дистанційної освіти. Так, тоді до українських вишів вступили 397 дітей.

Читайте також: Майже 550 абітурієнтів не змогли скласти мультитест через тривоги - Міносвіти

“У 2021 році — 337 дітей. У 2022 році - 137 абітурієнтів. Почалося повномасштабне вторгнення, попри це, діти вступали до українських вишів”, - зауважила Потапова.

Вона додала, що за 10 років в тимчасово окупованому Криму та м. Севастополь було 123 635 випускників. З них здобули дистанційну освіту 3992 дитини, тобто 3,23%.

Як повідомлялося, абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть вступати до вищих навчальних закладів дистанційно, не складаючи національний мультипредметний тест.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-