Об 11:00 - пресконференція про вступну кампанію-2023 для абітурієнтів з Криму

Об 11:00 - пресконференція про вступну кампанію-2023 для абітурієнтів з Криму

Медіацентр Україна - Укрінформ
Укрінформ
23 жовтня об 11:00 - пресконференція на тему: “Підсумки вступної кампанії 2023 для абітурієнтів з ТОТ АР Крим до українських закладів вищої освіти”.

Організатори: Медіацентр Україна - Укрінформ.

Спікери: Роман Грищук - народний депутат України ІХ скликання, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій (онлайн); Ольга Куришко - заступниця постійної представниці Президента України в Автономній Республіці КримВалентина Потапова - керівниця напрямку національної адвокації ГО «Центр громадянської просвіти «Альменда»; Анастасія Калініна - юристка ГО “Крим SOS”. 

Питання до розгляду:

  • Вступна кампанія 2023 для абітурієнтів з Криму: моніторинг громадської організації на основі звернень абітурієнтів, свідчень активіста, який в Криму допомагає зі вступом, офіційних запитів до українських ЗВО та МОН. 

  • Можливості законодавчого врегулювання доступу до освіти задля збереження звʼязків з молоддю з ТОТ, зокрема через доступ до освіти. Діяльність ВРУ та Комітету з питань освіти, науки та інновацій в цьому напрямку. 

  • Діяльність ППУ в АР Крим щодо кроків реінтеграції в освітнього напрямку. Як Представництво бачить збереження звʼязків з молоддю ТОТ АР Крим та м. Севастополь.

  • Здобутки та виклики вступної кампанії 2023 року для дітей з ТОТ на думку представника ЗВО, який приймав абітурієнтів з ТОТ. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн.

Дивіться на YouTube-каналі Укрінформу.

Чому це цікаво?

Важливим питанням в умовах збройної агресії РФ є питання збереження зв’язків з дітьми та молоддю тимчасово окупованих територій (ТОТ) через створення ефективної та зрозумілої системи доступу до української освіти. 

Під час вступної кампанії ГО ЦГП “Альменда” отримала більш, ніж 150 звернень від мешканців ТОТ Крим, які були зацікавлені в отриманні української освіти. Задля поширення інформації безпосередньо в Криму активісти зустрічались та спілкувались з майбутніми абітурієнтами, а потім допомагали їм в комунікації з ЗВО.

За підсумками вступної кампанії 2023 студентами стали лише 86 кримчан. Це найнижчий показник з 2015 року. (2016 -153, 2017 -204, 2018 - 254, 2019 - 264, 2020 - 397, 2021 - 337, 2022 -137) 

Довідково. В Україні з 2016 року діє система "спрощеного" вступу дітей з ТОТ до українських закладів вищої освіти (ЗВО) та закладів фахової передвищої освіти. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-