Політв’язню Білялу Аділову посилили умови утримання в російській тюрмі

Політв’язню Білялу Аділову посилили умови утримання в російській тюрмі

Укрінформ
Політв'язня Біляла Аділова, засудженого до 14 років позбавлення волі, перевели із загальних умов утримання у в’язниці на суворі, скоротивши кількість дзвінків, побачень і посилок.

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Через суворі умови утримання Білялу Аділову (його утримують у в'язниці Мінусінська Красноярського краю РФ – ред.) скоротили тривалі побачення до 1 разу на рік та короткострокові побачення до 2 разів на рік, також скоротили кількість посилок. Дзвінки додому тепер йому дозволені один раз на пів року. Але навіть цією можливістю він не може скористатися через велику чергу», - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката Марії Терехової, адміністрація в’язниці пояснює таке рішення тим, що у 2019 році в СІЗО політв’язень мав дисциплінарне стягнення - тоді йому призначили карцер на 12 діб. Захисниця вважає такі дії керівництва в'язниці незаконними і оскаржуватиме це рішення.

«Він зазначив, що у цій в'язниці чисто. У камерах є вікна та регулярно провітрюється. Проте в установі є суворий розпорядок дня. У вільний час він читає книжки та пише вірші», - розповіла адвокат.

Читайте також: Окупанти етапували засудженого кримського татарина Гугуріка до Росії

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року в Криму відбулися наймасовіші обшуки ФСБ у будинках мусульман. Були затримані 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Арифмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов.

Вони обвинувачуються у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національного законодавства багатьох країн.

Читайте також: У Криму до 75% свавільних обшуків відбуваються в будинках кримських татар - правозахисниця

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність». Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Інші за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи також було висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-